Proiectul de acord intre Guvern, organizatiile sindicale reprezentative si organizatiile patronale prevede o serie de angajamente pe care Executivul si le-a asumat sa le puna in practica, principala prevedere fiind legata de modul de stabilire a salariului minim brut lunar.

In proiect se prevede ponderea pe care trebuie sa o atinga anual, pana in anul 2014, salariul minim brut lunar in castigul salarial mediu brut lunar, procentul urmand sa ajunga la 50% in anul 2014. In anul 2008 ponderea va trebui sa fie de 31%, in anul 2009 de 33%, in 2010 de 37%, in 2011 de 40%, in 2012 de 44%, in 2013 de 47% si de 50% in anul 2014.

Cresterea accelerata a salariului minim brut reprezinta una dintre cerintele impuse de Uniunea Europeana, Romania trebuind sa respecte principiile Cartei Social Europene si modelul social european care are ca obiectiv de politica economica un raport de 50% intre salariul minim brut pe economie si castigul salarial mediu brut.

Presedintele filialei locale a Cartel Alfa, Romica Garneata, ne-a declarat ca prevederile cuprinse in acord legate de modul de stabilire a salariului minim pe economie a fost una dintre doleantele confederatiei Cartel Alfa si respecta cerintele Uniunii Europene. Proiectul de acord mai stipuleaza faptul ca Executivul va aproba, sub forma de ordonanta de urgenta, incepand cu 1 septembrie, un proiect de lege care va completa si modifica o serie de acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul unor drepturi salariale, de asigurari si asistenta sociala si nivelul salariului minim brut pe tara.

Avand in vedere cresterea prognozata a Produsului Intern Brut pe acest an, rezultatele economice si cresterea productivitatii muncii, Guvernul se angajeaza sa majoreze incepand cu 1 octombrie salariul minim brut pe economie la 540 de lei si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.

Ramane de vazut cati salariati vor castiga mai mult in urma majorarii salariului minim brut de la 1 octombrie si mai ales care vor fi consecintele ruperii corelarii dintre salariul minim brut si o serie de drepturi salariale, de asigurari sau asistenta sociala, in conditiile in care cuantumul acestora crestea odata cu majorarea salariului minim brut.

Propunerile sindicatelor

Reprezentantii confederatiilor sindicale au venit cu o serie de propuneri care doresc sa fie cuprinse in proiectul de acord tripartit incheiat la 16 iulie. Liderii Cartel Alfa au propus ca in luna iunie a fiecarui an Guvernul, impreuna cu partenerii sociali, sa analizeze valoarea realizata a castigului salarial mediu brut lunar corespunzator primelor 4 luni si sa aplice de la 1 iulie a fiecarui an un salariu minim brut lunar astfel incat ponderea salariului minim brut sa fie atinsa.

O alta propunere a sindicalistilor de la Cartel Alfa a fost ca in luna octombrie, in functie de prognoza castigului mediu brut lunar estimat de Institutul National de Prognoza pentru anul urmator, sa stabileasca valoarea salariului minim brut care va intra in vigoare de la 1 ianuarie a anului urmator.

Sindicalistii mai doresc ca organizatiile patronale si cele sindicale reprezentative la nivel national sa aiba in vedere ca salariul minim brut sa fie aplicat la nivelul tuturor unitatilor economice din sectorul de stat si privat.