Salariul mediu net a fost in iulie de 842 de lei, cu 7 lei, respectiv 0,2%, mai mare decat in luna anterioara, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit comunicatului INS, salariul mediu brut a fost de 1.122 de lei. Potrivit calculelor, avansul real al salariului (excluzand influenta inflatiei - n.r.) a fost de 0,7%. In iunie, salariul mediu net a fost de 835 de lei. Comparativ cu iulie anul precedent, salarial mediu net a crescut cu 15,3% in termeni nominali si cu 8,6% in termeni reali. In iulie, au existat atat cresteri salariale in unele domenii, cat si diminuari ale castigului net in altele. Majorari cu peste 10% au fost consemnate in activitatile cum ar fi fabricarea produselor din tutun, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice precum si in activitatea de asigurari.
In domenii ca silvicultura, exploatarea forestiera si serviciile anexe, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apa, posta si telecomunicatiile, cresterile castigului salarial mediu net s-au situat intre 5% si 10%. Printre sectoarele unde s-au inregistrat scaderi ale remuneratiei nete se numara industria miniera, industria metalurgica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si in alte domenii de activitate. INS explica scaderea castigurilor prin faptul ca in luna anterioara au fost acordate prime sau productia realizata in iulie a fost mai mica. (M.C.I.)