Nivelul de trai al romanilor pare sa se mai amelioreze, cel putin statistic. Astfel, potrivit datelor puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS), salariul mediu nominal net al romanilor a crescut cu 2,3% in septembrie, comparativ cu luna anterioara, ajungand la 860 de lei. Cresterea s-a datorat avansului retributiilor din sectorul bugetar si din domenii precum extractia de hidrocarburi si prelucrarea titeiului, se arata intr-un comunicat emis de INS.
In ceea ce priveste salariul mediu nominal brut, acesta a fost de 1,148 de lei, in crestere tot cu 2,3%.
Statisticile arata ca cel mai bine castiga cei care lucreaza in domeniul intermedierilor financiare, unde s-au inregistrat salarii medii de 2.297 de lei pe luna, iar cele mai mici retributii au fost in sectoare ca prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei, unde salariatii au castigat lunar circa 523 de lei.
Cresterea reala a salariilor, in conditiile unei rate scazute a inflatiei in intervalul analizat, a fost de 2,2%. Anual, se consemneaza fluctuatii ale salariilor, determinate, in principal, de acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori. In alte sectoare economice, cresterile salariale din septembrie s-au datorat acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari. Cea mai mare crestere, de 16,4% fata de luna precedenta, a fost inregistrata in sectorul extractiei de hidrocarburi si servicii anexe.
Comparativ cu septembrie 2005, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 16,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului trecut a inregistrat o crestere cu 10,7%.