Romanii care primesc salarii in moneda nationala au in sfarsit un motiv de bucurie: leul a intrat in lupta pentru suprematie si sunt semne ca se va aprecia puternic.
Daca acum ceva timp exista un val de invidie din partea celor care primeau un salariu fix in lei fata de cei care aveau salariul indexat in dolari sau mai ales in euro, acesta se va sparge de tarm. BNR are o strategie ampla de apreciere a monedei nationale si incepe sa o puna in practica.
Radu Craciun, analist-sef la ABN-AMRO, a reiterat ideea ca aprecierea leului ii va avantaja in mod clar pe cei cu salarii in lei. Mai mult decat atat, a aratat Craciun, toate achizitiile si platile care se faceau in euro si dolari vor aduce beneficii pentru cei care primesc salariile in lei. "Salariile si chiria indexata la euro vor scadea in termeni nominali din ce in ce mai mult in 6 luni", a mai spus analistul-sef al ABN-AMRO. Decizia luata de BNR de a intari moneda nationala va face ca "tot mai multi romani sa se intoarca spre leu", a apreciat Craciun.
La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a afirmat ca "angajatorii simt din ce in ce mai mult presiunea cresterii puterii leului". Reprezentantul oamenilor de afaceri sustine ca in toate cazurile vom avea o crestere a salariilor in lei. Pe de alta parte, in opinia lui Pogonaru, cei care primesc in Romania anului 2004 salariile indexate la dolar sau la euro au o pondere destul de mica, grosul fiind format din angajati care primesc salariu fix in lei.