Functionarii publici si personalul contractual al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor beneficia de salarii de baza majorate cu 75% fata de cele prevazute de legislatia privind salarizarea functionarilor publici si a personalului contractual. Aceasta majorare se aplica atat la sediul central al Agentiei, cat si la filialele judetene. Majorarile salariale urmeaza sa intre in vigoare incepand cu luna octombrie a acestui an.
Decizia de marire a salariilor are scopul de a atrage profesionisti la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in conditiile in care Romania s-a angajat sa acrediteze aceasta institutie pana la sfarsitul acestui an, pentru a putea derula fonduri europene dupa 1 ianuarie 2007.
Incepand cu data aderarii, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va fi institutia care implementeaza politica agricola prin intermediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
De aceeasi masura de stimulare salariala beneficiaza personalul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta SAPARD, care este, de asemenea, implicata in gestionarea fondurilor europene. Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, fondurile care vor fi destinate agriculturii si dezvoltarii rurale se estimeaza la circa 12 miliarde de euro pentru primii sapte ani de la data aderarii. Aceste fonduri vor fi derulate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit APDRP, fosta Agentie SAPARD si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA.