Salarii mai mari, tichete de masa si bani pentru investitii sunt beneficiile obtinute de mineri in urma negocierilor cu ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres. Din partea minerilor au participat la masa tratativelor reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVL).
"Majorarea salariilor va incepe cu luna august, iar tichetele de masa vor inlocui mesele calde acordate la intrarea in subteran", a declarat Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere. Procentul cu care vor fi marite salariile minerilor nu a fost inca stabilit. Compania Nationala a Huilei va primi pentru inceput 200 de miliarde de lei pentru investitii. Alte masuri se refera la transformarea Companiei Nationale a Huilei in Societatea Nationala a Huilei.
Noua forma de organizare nu va pastra datoriile istorice, care vor fi sterse. Fostei companii miniere ii vor ramane doar activitatile de inchidere si conservare. Procesul de modernizare a mineritului va incepe cu un imprumut acordat de catre Ministerul Economiei si Comertului. Suma alocata va fi de 30 de milioane de euro si banii vor fi investiti pentru inceput in aducerea unui complex mecanizat la Mina Lupeni. (S.N.)