In timp ce angajatii Combinatului vor beneficia, pana la Pasti, de marirea salariala acordata retroactiv incepand cu 1 ianuarie, sindicalistii de la Solidaritatea au anuntat ca vor declansa greva generala pana la Pasti.

Dupa tratative intre reprezentantii conducerii si ai celor patru sindicate, si anume FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), UTSL si Forum, care au inceput inca din luna decembrie, pachetul salarial de care urmeaza sa beneficieze siderurgistii retroactiv, incepand cu 1 ianuarie 2008, a fost batut in cuie, acest lucru fiind consfintit intr-un proces-verbal semnat de conducere si liderii ai doua sindicate. Astfel, in timp ce liderii FSS Metarom Galati si UTSL au semnat, miercuri seara, protocolul, sindicalistii de la Solidaritatea au anuntat ieri ca nu-l vor semna, iar liderii Forum vor lua o decizie azi, dupa consultarea tuturor membrilor de sindicat.

"Maine (n.r. - azi) vom decide daca semnam protocolul dupa consultarea tuturor membrilor de sindicat, care vor trebui sa scrie pe tabele daca sunt de acord sa acceptam oferta administratiei", ne-a declarat liderul Forum, Costica Harnagea.

Potrivit declaratiilor lor, liderii FSS Metarom Galati au luat decizia de a semna protocolul pentru ca siderurgistii sa poata beneficia de cresterea salariilor de la 1 ianuarie, fiind prima oara in istoria Combinatului cand angajatii nu au beneficiat de majorari salariale timp de 3 luni de zile.

"Am luat aceasta decizie pentru ca salariatii sa poata beneficia, incepand cu data de 1 ianuarie, de cresterea salariilor", ne-a declarat liderul sindicatului Siderurgistul de la ULP, Ionica Pricopi.

Prim-vicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, ne-a declarat ca sindicatul a fost nevoit sa aleaga cel mai mic dintre cele doua rele, si anume sa accepte propunerea administratiei de a acorda majorarea salariilor de la 1 ianuarie, si care va fi valabila un an de zile, sau sa nu semneze si sa se prezinte, in mai, la negocieri. "In acest ultim caz, ar fi existat pericolul ca abia la toamna sa fie obtinuta o majorare salariala, iar siderurgistii nu ar fi putut beneficia luni intregi de cresterea salariilor. Daca incepeam in mai, negocierea dura 60 de zile, iar, daca nu ne intelegeam, am fi ajuns la conflict de interese si poate si la procese, ceea ce insemna cateva luni de zile. Chiar daca am fi obtinut, sa zicem, 20% in toamna, aceasta crestere nu ar fi putut acoperi atatea luni in care salariile nu au crescut. In ceea ce priveste prezenta noastra la o eventuala negociere a CCM in luna mai, vom lua o decizie dupa ce vom vedea daca Directia de Munca Galati va inregistra actul aditional pe care l-am semnat", ne-a declarat Adrian Adascalitei.

Pachetul salarial care va fi aplicat, retroactiv, de la 1 ianuarie, cuprinde o majorare salariala medie de 18%, fiind vorba in principal de o majorare salariala de 9,5%, dar nu mai putin de 100 de lei, acordarea unui extrabonus de 2% la sfarsitul anului si a unei prime de Paste de 2 milioane de lei vechi, trecerea a 1.400 de angajati de la clasa B la clasa A (ceea ce inseamna o crestere suplimentara de 5%), promovarea a 25% din personal prin trecerea acestora de la categoria 1 si 2 la categoria a 3-a.

Purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu, ne-a declarat ca incheierea negocierilor privind CCM vine sa asigure conditii sociale pasnice, de care e nevoie pentru continuarea operatiunilor prevazute in Planul de Afaceri, inclusiv programele de investitii. "Suntem intru totul constienti de faptul ca angajatii nostri au asteptat aceasta majorare salariala inca din luna ianuarie. Prin urmare, ne-am angajat sa acordam aceasta marire de salarii in mod retroactiv si cumulativ pana la Sarbatorile de Pasti. Suntem de asemenea hotarati sa purtam un dialog institutionalizat cu toti parteneri nostri sociali, cu regularitate", a declarat Dorian Dumitrescu.

Sindicalistii de la Solidaritatea nu renunta la greva generala

In cadrul sedintei Consiliului de Conducere care a avut loc ieri dupa-amiaza, sindicalistii de la Solidaritatea au decis declansarea grevei generala pana la Paste, urmand sa stabileasca data in zilele urmatoare.

"S-a decis ca sindicatul sa nu semneze actul aditional. Daca Directia de Munca Galati il va inregistra fara semnatura noastra, care este obligatorie deoarece sindicatul Solidaritatea are reprezentativitate pe o treime, o vom da in judecata. Conflictul de interese pe care l-am declansat este legal si la fel si greva pe care o vom face. Avem pana acum stranse 3.500 de semnaturi din partea angajatilor care sunt de acord sa faca greva la locul de munca. Fiecare membru de sindicat al Solidaritatea va primi pentru fiecare zi de greva suma de 115.000 de lei vechi din fondul sindicatului, iar membrii altor sindicate sau cei care nu sunt membri de sindicat vor primi zilnic suma de 100.000 de lei vechi, daca vor face greva si daca se vor inscrie in sindicatul nostru. De asemenea am decis ca comitetul central de greva sa fie alcatuit din 130 de lideri de sindicat, iar cel de la nivel Combinatului sa fie alcatuit din cei 3.500 de angajati care au semnat ca sunt de acord cu greva. Noi am aratat ca vrem sa luptam pentru angajati, acum ramane ca si ei sa lupte alaturi de noi pentru salarii mai mari, asa cum se intampla si la Dacia", a mai declarat Gheorghe Tiber, presedintele SSS.

Tinand cont ca salariatii vor primi pana la Pasti majorarile salariale, ramane de vazut cati siderurgisti vor intra efectiv in greva. In cadrul conferintei de presa sustinute marti, directorul general al Combinatului a declarat ca este increzator ca angajatii nu vor face greva.