Politica adoptata de ArcelorMittal pentru anul viitor la nivelul celor mai multe unitati din Romania aflate in proprietatea producatorului mondial numarul unu de otel se bazeaza pe un soi de "crestere zero" in ce priveste salariile, nu insa si in privinta reducerilor de personal. Exemple elocvente sunt combinatele siderurgice din Galati si Hunedoara.

Daca siderurgistii galateni nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare lucrate iar angajatii de la combinatului siderurgic din Hunedoara vor fi trimisi, prin rotatie, cate 5 zile in concediu in luna decembrie, salariatii ambelor combinate nu vor beneficia de vreo majorare salariala incepand cu 1 ianuarie 2009.

Stoparea cresterii salariilor, la fel ca si renuntarea la efectuarea de noi angajari, este una dintre masurile pe care le-au anuntat reprezentantii multor companii din Romania ca le vor pune in practica anul viitor pentru a atenua efectele crizei economice mondiale. Negocierile contractelor colective de munca de la ArcelorMittal Galati si respectiv ArcelorMitta Hunedoara s-au finalizat recent si au un numitor comun, si anume prelungirea valabilitatii actualelor contracte care prevad acordarea de plati compensatorii in cazul concedierilor sau disponibilizarilor care vor fi facute din motive ce nu tin de angajati. Astfel, daca la ArcelorMittal Galati, valoarea maxima a recompenselor financiare este de 280 de milioane de lei vechi, la ArcelorMittal Hunedoara cuantumul compensatiilor care vor fi acordate in caz de disponibilizari este cuprins intre 140 si 160 de milioane de lei vechi la care se acorda ajutorul de somaj pe o perioada de 12 luni. Actul aditional de prelungire a actualui CCM de la Combinatul din Hunedoara mai prevede ca in cazul trimiterii in somaj tehnic, un salariat va primi lunar 75% din salariul de incadrare, la care se va adauga un spor de vechime cuprins intre 20 si 22% din salariul de incadrare.

In ceea ce priveste posibilitatea ca anul viitor sa se negocieze capitolul salarizare, acest lucru este conditionat de imbunatatirea activitatii combinatului galatean. Desi nu se specifica detaliat ce ar insemna imbunatatirea situatiei, sindicatele si conducerea combinatului se vor intalni obligatoriu trimestrial anul viitor pentru a analiza situatia combinatului iar daca aceasta se va imbunatati, vor incepe negocierea salariilor. Tratativele pe marginea CCM-ului, finalizate recent, s-au remarcat prin refuzul administratiei de a pune la dispozitia sindicatelor documentele solicitate de acestea, care sa reflecte situatia economico-financiara a colosului siderurgic, desi aceasta obligatie este prevazut de lege. Mai mult, conducerea Combinatului a invocat ca nu poate acorda niciun leu in plus la salarii din cauza crizei economice mondiale care a afectat si activitatea combinatului, dar nu a prezentat nicio cifra sau acte care sa demonstreze care este dimensiunea crizei sau ca toate masurile luate, in special cele privitoare la reducerea cu peste 50 la suta a productiei de otel si fonta, sunt o consecinta a crizei economice mondiale.