Esti director la un institut al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), primesti un salariu mare. Unii ar spune "prea mare pentru un bugetar, fie el si sef". In fapt, diferentele dintre diversele categorii de bugetari sunt mult prea mari.
Spre exemplu, directorii generali ai institutelor de cercetare-dezvoltare subordonate MEC vor incasa in total in acest an salarii, sporuri si prime in valoare de circa 130.000 de lei brut (1,3 miliarde de lei vechi), potrivit Mediafax. De asemenea, membrii consiliilor de administratie vor primi indemnizatii de pana la 94.000 de lei brut. Sumele reprezinta plafonul maximal in limita caruia pot fi acordate drepturile salariale brute si includ salariul tarifar, sporurile de conducere, de vechime si de doctorat. Totodata, se includ aici primele anuale sau semestriale din bugetele de venituri si cheltuieli aprobate prin ordin al ministrului Economiei.
Aceste valori nu se pot compara cu cele incasate de un simplu bugetar, care ajung la doar cateva sute de lei. Pentru micii bugetari nu prea sunt bani.
Dar ca sa ne formam o imagine clara a salariilor sefilor MEC, sursa citata ne ofera si cateva exemple clare. Pentru directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecanica Fina - CEFIN Bucuresti, in bugetul de venituri si cheltuieli al institutului pe 2006 au fost rezervate drepturi banesti in suma maxima de 130.000 de lei, in timp ce pentru membrii consiliilor de administratie a fost prevazut un plafon maxim al indemnizatiilor de 75.000 de lei. Lunar, directorul general al CEFIN are dreptul la un salariu brut de 5.650 de lei, la care se adauga sporurile si doua prime semestriale la nivelul unui salariu lunar, in timp ce salariul mediu lunar pentru un salariat din institut este de 1.832 de lei.
Pentru directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare si incercari pentru Electrotehnica ICMET Craiova sunt prevazute drepturi banesti de 85.200 de lei pentru acest an, iar pentru membrii consiliului de administratie sunt alocate indemnizatii de 82.300 de lei. ßi exemplele pot continua. (S.M.)