Liderii sindicatului Solidaritatea, care reprezinta o parte dintre salariatii de la Apa-Canal, au anuntat ca se gindesc sa atace in contencios hotarirea de consiliu local prin care s-a aprobat Programul de restructurare si redresare financiara a unitatii furnizoare de apa potabila si, deci, concedierea a mai bine de 200 de oameni. Motivul este reprezentat in primul rind de faptul ca ceea ce municipalitatea si administratia societatii numesc “program” nu are nici o legatura cu realitatea.

Din punctul de vedere al sindicalistilor, respectivul program nu ofera garantii suficiente in sensul ca prin implementarea sa se va ajunge la realizarea obiectivelor propuse. Cei de la Solidaritatea mai spun ca pentru elaborarea unui astfel de plan ar fi fost mai mult decit necesara o intensa si corecta colaborare a partenerilor sociali (sindicat - administratie).

Cereri si replica directorului

Liderul organizatiei sindicale mai sus mentionate, Cristi Ciubotariu, considera ca din program lipsesc mai multe elemente esentiale, precum termenele, resursele, modalitatile de evaluare a implementarii planului in cauza. De exemplu organigrama propusa nu prezinta numarul de posturi pentru fiecare compartiment si nici cel total. Mai mult decit atit, celelalte trei componente ale programului de restructurare - economica, tehnologica si resurse umane - nu au fost corect dimensionate, netinindu-se cont de interdependenta dintre acestea. Astfel programul isi propune doar rezultate economico-financiare fara sa rezulte ca acestea ar putea proveni numai dintr-o reducere de personal care sa tina cont de anumite investitii in tehnologie, ceea ce ar putea permite dislocarea unei importante forte de munca. “In lipsa acestor minime garantii vom face tot ce este posibil pentru a ne opune concedierilor colective nefundamentate perfect legal”, ne-a declarat Ciubotariu.

In replica la cele spuse de sindicalisti, directorul general al Apa-Canal, Ion Stefan, a aratat ca “e obligatoriu ca Programul ISPA sa fie pus in aplicare intr-un timp cit mai scurt. Programul de disponibilizare este asemanator cu cel de anul trecut, cind au fost respectate toate prevederile din CCM pe unitate. Nu se va face un rau salariatilor pentru ca sint deja o suta de cereri de la oameni care vor sa plece. Probabil ca ar fi mai multi daca ar sti ca se dau plati compensatorii”.

Sindicalistii de la Apa-Canal sint dispusi sa mearga in fata instantei pentru a apara drepturile salariatilor. Dupa ce municipalitatea a aprobat Programul de restructurare inaintat de administratia societatii, reprezentantii salariatilor au promis un adevarat razboi.