Angajatii cu venituri mari nu vor putea profita prea mult de relaxarea fiscala venita o data cu introducerea cotei unice de impozitare de 16%, au stabilit expertii firmei de consultanta financiara KPMG. Motivul este foarte simplu: reducerile de costuri fiscale, care ar fi trebuit sa le aduca mai multi bani in buzunar acestor salariati, vor fi contracarate de o crestere a contributiilor la asigurarile sociale, asa-numita CAS.
Nu este vorba de o crestere propriu-zisa, procentuala, a acestor contributii, ci, pur si simplu, de o crestere a acestora ca urmare a majorarii plafonului la care se aplica respectiva cota de CAS, de la 38,41 milioane de lei la 46,055 milioane de lei, se mai arata in raportul KPMG. Explicatia este ca plafonul, care reprezinta valoarea a cinci salarii medii brute pe economie, a crescut o data cu cresterea salariului mediu incepand de la 1 ianuarie 2005.
De altfel, trebuie spus ca procentul total al contributiei la asigurari sociale va ramane la 31,5% pentru conditii normale de munca, din care angajatorul va achita 22%. Anterior fusese prevazut ca aceasta pondere sa scada la 29,5%, tot de la 1 ianuarie 2005.
In acelasi raport realizat de compania de consultanta se arata ca in ceea ce priveste cota deducerii aplicate contribuabililor care obtin venituri din chirii va fi redusa la 25% (anterior 50%), iar venitul net anual din drepturi de proprietate intelectuala va fi stabilit prin deducerea unei cote de 40% din profitul brut, fata de 60% in 2004.