Teoretic, declaratiile de profit ale firmelor ar trebui sa fie supervizate luna aceasta de catre un consultant fiscal. Practic, legea nu mai obliga firmele sa plateasca asemenea servicii.
Legiuitorii s-au jucat cu nervii oamenilor de afaceri doi ani la rand in ceea ce priveste necesitatea supervizarii declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal. Nici acum lucrurile nu sunt clare 100%, in sensul ca legislatia prevede in continuare ca declaratiile trebuie sa fie certificate de un consultant fiscal, dar firmele s-au prins ca nu exista sanctiuni daca depun actele la Fisc fara respectiva semnatura. In plus, GdS a aflat ca Finantele doljene au primit recent o circulara de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care li se spune functionarilor Fiscului sa primeasca declaratiile de profit de la firme si fara viza consultantului fiscal. Sefii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au dat de inteles ca firmele nu mai trebuie sa plateasca pentru serviciile consultantilor fiscali, pentru ca nu este nevoie. In lipsa cererii, consultantii nu au stabilit tarife clare pentru a-si pune semnaturile pe documentele firmelor, dar surse din bransa afirma ca este vorba despre cateva sute de lei, in functie de marimea firmei.

Cum au fost incurcati oamenii de afaceri

In urma cu doi ani, legislatia fiscala prevedea faptul ca Fiscul va primi declaratiile doar cu viza consultantilor. Apoi, printr-o ordonanta de urgenta din 2008, a fost suspendata prevederea, pana la 1 ianuarie 2010, pe motiv ca se numarau pe degete consultantii fiscali. Deci, la ora actuala, potrivit articolului 85, alineatul 5, din Codul de Procedura Fiscala, este in vigoare faptul ca declaratiile anuale trebuie supervizate de consultanti fiscali. Potrivit datelor publicate de Camera Consultantilor Fiscali din Romania, in Dolj exista doar 55 de consultanti fiscali activi. In acelasi timp, exista aproximativ 15.000 de firme cu activitate in judet, ceea ce inseamna ca fiecarui consultant fiscal i-ar fi revenit, in medie, 273 de firme. Fie numai sa semneze atatea declaratii insemna ceva timp, dar consultantul trebuia si sa verifice continutul documentului si sa si-l asume, aspect pe care nici consultantii nu si l-au permis. Camera Consultantilor Fiscali este condusa de unul dintre fostii presedinti ai ANAF.

Nu exista sanctiuni in lege

Lucrurile par sa se descurce anul acesta, iar firmele scapa de inca un stres. Cum pe 25 februarie este primul termen de depunere a declaratiilor de catre firme, cine a apucat sa plateasca astfel de servicii de consultanta fiscala s-a pacalit. "Legea nu prevede obligativitatea expresa ca situatiile anuale sa fie semnate de un consultant fiscal si nici nu exista sanctiuni pentru firmele care nu au aceasta semnatura", a spus un consultant fiscal activ din Dolj.
"Legislatia prevede ca declaratiile trebuie depuse cu semnatura consultantului fiscal, dar DGFP Dolj le va primi si fara aceasta semnatura, pentru ca nu exista sanctiuni in legislatie", a spus directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El a aratat ca firmele care isi depun declaratiile fara viza consultantului fiscal vor fi notificate de catre Fisc pe motiv ca "nu si-au indeplinit obligatiile fiscale ce le revin, dar nu sanctionam pe nimeni".