Senatorul Florin Constantinescu a sustinut in plenul Senatului din 16 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Bugetul pe anul 2013, la a doua si ultima rectificare", pe care o puteti citi in continuare.

Au trecut aproape 7 luni de la ultima mea alocutiune in plenul Senatului pe tema bugetului. Spuneam la momentul respectiv ca s-au facut toate eforturile ca bugetul aprobat pe anul 2013 sa fie unul corect si echilibrat, dar ca, indubitabil, timpul si realitatea cotidiana ne vor arata lacunele existente in conceperea acestui buget. Si iata ca asa s-a si intamplat; in definitiv asta inseamna rectificare bugetara: a imparti banii dupa necesitati, nevoi si prioritati; luam bani de unde nu s-au cheltuit si ii alocam acolo unde vedem ca este nevoie. Este o rectificare pozitiva pe de o parte, in sensul in care se vor adauga bani sectoarelor in care se inregistreaza un deficit. Pe de alta parte, sumele alocate la inceputul anului si nefolosite vor fi repartizate in alta parte, eventual pe proiecte de infrastructura sau pe alte sectoare - in cazul acesta, se poate discuta despre o rectificare negativa.
Premierul Victor Ponta declara faptul ca nu se poate vorbi despre rectificare bugetara in ceea ce priveste salariile, pensiile si toate cheltuielile curente, care, in mod cert, vor fi asigurate. Din acest punct de vedere sunt in asentimentul Guvernului USL, condus de Victor Ponta, subliniind faptul ca anul viitor trebuie deja sa ne gandim la marirea salariilor si pensiilor. Si, permiteti-mi sa-l citez: "Anul viitor, cu siguranta, vom indexa pensiile, cel putin cu rata inflatiei. De fapt, mai mult decat rata inflatiei, pentru ca se pare ca dupa niste alarme false ca o sa fie mega-inflatie, o sa avem undeva spre 2% inflatie. Foarte mica!".
Pentru finalul lunii septembrie a fost stabilita cu FMI o tinta de deficit bugetar de 9,1 mld lei. Avem in primele opt luni ale anului curent un deficit procentual de 1,27% din PIB, respectiv 8 mld de lei in conditiile in care evolutia veniturilor nu a tinut pasul cu avansul cheltuielilor. Va reamintesc, stimati colegi, ca, in perioada ianuarie - august veniturile au urcat cu doar 4,4 % , in timp ce avansul cheltuielilor a fost de 4,8 % comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Rezulta de aici un ritm de cresterea a veniturilor bugetare la jumatate fata de cresterea anuala bugetata, evolutia incasarilor reflectand doar partial ascensiunea economiei. Vom mentine tinta de deficit bugetar pentru intreg anul 2013 de 2,3 % din PIB , respectiv 14, 7 mld de lei si la cea de-a doua rectificare bugetara. Cel mai important lucru este sa planificam banii alocati pe sectoare, astfel incat sa nu mai avem situatii in care sa ramana bani nefolositi. Sectoarele unde este nevoie stringenta de anumite sume, trebuie sa le primeasca. Sa nu mai avem situatii in care un anumit proiect - fie el constructie de drum, reabilitare de scoala si asa mai departe - sa nu poata fi finalizat pentru ca din bugetul statului nu-i mai sunt repartizati banii necesari.
Cel mai probabil, o crestere economica preconizata de 2,2% si un deficit bugetar stabilit la 2 % din PIB vor reprezenta fundamentele bugetului pentru anul viitor, estimari care se regasesc si in raportul FMI. Exista deja o forma succinta a proiectului de buget pe 2014, care a fost transmisa la Bruxelles, urmand sa se discute si clauza de investitii. Trebuie trasate punctele de plecare, confirmati indicatorii macro pe care va fi fundamentat bugetul anului viitor, precum si impactul unor eventuale masuri de natura relaxarii fiscale. In continuare trebuie sa mergem pe o disciplina financiara stricta pentru a ne realiza obiectivele.
Insa, atata vreme cat aceasta a doua rectificare bugetara nu se finalizeaza, nu vom putea lua in calcul discutii referitoare la bugetul pe anul 2014, intrucat acesta se bazeaza pe veniturile si cheltuielile stabilite acum. Stiti foarte bine - bugetul pentru anul viitor va naste numeroase discutii! Nu imi doresc sa prelungim la nesfarsit aceste discutii! Anul trecut, stiti foarte bine, cat de greu am dat drumul la buget! Este adevarat, am avut si alegeri parlamentare, dar tot nu avem o scuza! Imi doresc ca in acest an sa finalizam la termen toate dezbaterile si sa dam tarii bugetul de care are atata nevoie!