Senatorul NECULAI BEREANU a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Sa salvam zona montana a Romaniei!" Textul declaratiei politice il puteti citi in continuare:

Colegiul nr. 1 Suceava in care imi desfasor activitatea ca senator, se afla intr-o zona preponderent montana, cu frumuseti, bogatii si oportunitati deosebit de generoase dar si cu probleme, la fel de numeroase, specifice acestor tinuturi.
Din perspectiva abordarii problemei, de la particular la general, observam ca aceste probleme sunt, de regula, caracteristice intregii zone montane a tarii, care are o pondere semnificativa in geografia economic - sociala si demografica a tarii.
Se stie ca zona montana a Romaniei se intinde pe 3,2 milioane de hectare - din care 2,3 milioane hectare pasuni si fanete, cu peste 850 000 de gospodarii unde traiesc peste 3 milioane de locuitori, din care peste 2,1 milioane sunt producatori agricoli, crescatori de animale. Pe acest imens areal geografic sunt peste 3 500 de sate, in 27 de judete, cu o suprafata de peste 74 000 kmĀ².
Cel putin 3 au fost factorii care m-au determinat sa abordez aceasta problema si sa trag un semnal de alarma, sub genericul ,,S.O.S. - Salvati zona de munte a Romaniei ".
In primul rand, ponderea judetului Suceava, inclusiv a Colegiului in care muncesc, in zona montana romaneasca, bogatia resurselor naturale insuficient sau ineficient valorificate si potentialul uman urias, dar si flora si fauna, oportunitatile turistice si nu in ultimul rand zootehnia, prelucrarea lemnului, a mestesugurilor, zestrea culturala. Este suficient sa reamintim ca padurile care ocupa peste 52% din suprafata judetului reprezinta peste 7% din intregul potential forestier al Romaniei, judetul Suceava ocupand locul I pe tara, din acest punct de vedere.
In al doilea rand, m-au stimulat, si doresc sa ma alatur si sa sprijin eforturile unui mare specialist in domeniu, prof.dr. Radu Rey. Eforturile Domniei Sale au inceput inainte de 1989 si l-au consacrat, alaturi de opera sa scrisa, ca un mare montanolog de reputatie internationala. El este initiatorul a numeroase actiuni si sufletul unor structuri organizate asa cum este ,, CONSILIUL NATIONAL AL MUNTELUI ", sub girul stiintific al Academiei Romane, organism care incearca sa coaguleze factorul stiintific, societatea civila, cu cel de decizie politica.
In al treilea rand, am fost sensibilizat si am perceput cu atentie, problematica complexa si specifica zonei si care trebuie sa primeasca raspunsuri diferentiate si urgente, altele decat cele din zonele de deal sau campie. Studii stiintifice si analize statistice evidentiaza ca Romania ocupa locul I in Europa ca si grad de saracie a populatiei rurale - montane.
,, Inventarul " problemelor negative nu se opreste aici ci, include si adauga exploatarea scapata de sub control a padurilor, dereglarea dramatica a echilibrului ecologic montan, cu consecinte negative catastrofale. Se inscriu alte fenomene negative de cea mai mare gravitate, cum ar fi : reducerea semnificativa a numarului de bovine si ovine, a ingrasamintelor organice, degradarea grava a florei furajere a pasunilor si fanetelor, o problema fundamentala, cu pierderi immense pentru economia Romaniei si a U.E. Nimeni altcineva decat agricultorii de munte nu sunt in stare sa produca hrana, de calitate, in conditiile grele, montane si ar fi o eroare fundamentala in politica tarii sa lasam sa se piarda o bogatie atat de importanta economic, cultural-spiritual si nu in ultimul rand strategic, aceasta tocmai cand vorbim despre 7 miliarde locuitori si o criza alimentara tot mai accentuata la nivel mondial.
Abandonul masiv al ocupatiilor de baza agrozootehnice de catre tineri, imbatranirea accentuata a populatiei de la sate, atragerea si folosirea in mica masura a fondurilor europene si noneuropene, practicile speculative ale intermediarilor, preturile descurajante, monopoliste, practicate de industriile alimentare, lipsa unor capacitati proprii de transformare in produse ECOLOGICE MONTANE de catre Asociatiile de producatori, intregesc acest ,, Inventar ".
Guvernarea trecuta are responsabilitatea desfiintarii Agentiei Nationale a Zonei Montane si oprirea din curs a crearii celor 9 scoli profesionale de agricultura montana, cu temeliile construite (!), sub interese si presiuni de tot felul, talonate si de foarte slabe competente privind muntele.
Cu mari eforturi, dupa 20 de ani, avem astazi o delimitare oficiala a zonei montane, o Strategie si o Lege a Muntelui si unele progrese pe linie stiintifica. Avem o societate civila pro-munte, activa, constituita in cadrul Forumului Montan din Romania, s-au creat statii-pilot, ca Federatia Agricultorilor de Munte de la Vatra Dornei si asociatia cooperatista din satul Ardan din jud. Bistrita-Nasaud. Recent s-a finalizat si un proiect de "Subprogram tematic pentru zona montana", in cooperarea Forumului Montan cu Ministerul Agriculturii, pentru noul PNDR 2014-2020 si ca strategie multianuala - orizont 2040, elaborat de prof. Radu Rey si pus la dispozitia MADR.
Devine de cea mai mare importanta sa se reinfiinteze Agentia Nationala a Zonei Montane, sa se sprijine cercetarea montanologica si organizatiile neguvernamentale specializate, sa incepem, istoric vorbind, o politica montana reala nationala si regionala, recuperativa si generatoare de dezvoltare durabila, echilibru si stabilitate economico-sociala, ca problematica prioritara, de interes national si european, la a carei rezolvare toate formatiunile politice si Guvernul au indatorirea sa coopereze.
Toate acestea impun de urgenta stabilirea, la nivel national, a unei STRATEGII si POLITICI SPECIALE pentru zona de munte. bazate pe "dreptul la diferenta".
Ne propunem , asadar, sa depasim bariera de atragere doar a atentiei si, impreuna cu structurile si personalitatile amintite si alte care se vor alatura sa trecem la elaborarea si supunerea spre aprobare Parlamentului Romaniei, a unei legi organice pentru zona de munte care sa asigure masurile si garantiile necesare din punct de vedere legislativ, organizatoric si financiar pentru rezolvarea problemelor semnalate in aceasta declaratie politica.