Mai multe banci au redus dobanzile cu 1,5-2% la majoritatea creditelor si in principal la cele ipotecare si imobiliare. In schimb, conditiile de creditare au ramas aceleasi si putini isi permit inca sa acceseze un imprumut bancar.

Bancile ieftinesc incet, incet dobanzile la credite, atat la cele deja contractate, cat si la cele noi. De cand se raporteaza la indicatorii EURIBOR si ROBOR, pentru euro, respectiv lei, dobanzile se ajusteaza la trei sau la sase luni, in functie de cum cresc respectivii indicatori. Mai exact, noile norme in vigoare obliga bancile sa practice o dobanda variabila la credite pe formula EURIBOR la trei sau sase luni, plus marja bancii, care este fixa. Daca EURIBOR scade, atunci si dobanda platita de client trebuie sa fie alta la termenele din contractul de credit. Imprumuturile in valuta s-au ieftinit cel mai mult, pentru ca dobanda de referinta pe piata interbancara, EURIBOR, s-a ieftinit cu cel putin un punct procentual fata de ultima data luata in calcul de unele banci. Si creditele in lei sunt mai ieftine datorita faptului ca Banca Nationala a Romaniei a dat semnale pentru relaxarea creditarii, dar si pentru ca exista o concurenta din ce in ce mai mare intre banci.

Trei banci au redus dobanzile

Banca Transilvania (BT) a scazut dobanzile de la inceputul lunii aprilie. La creditele in euro se ia in calcul EURIBOR la 31 martie, care a scazut de la 2,97% la ultima data de referinta, la 1,77. Deci, dobanzile pe trimestrul acesta (aprilie, mai, iunie) vor fi mai mici cu 1,2%, a spus un specialist al bancii. BT a scazut dobanzile si la lei in functie de produs, chiar si pana la 3,5%. La Banca Romaneasca, tot dobanzile la euro sunt cele care au pornit-o usor in jos, unitatea luand in calcul EURIBOR de 1,65%. Totusi, zilele trecute, pe portalul institutiei au fost introduse noi dobanzi, in care marja fixa a bancii s-a majorat usor, pentru creditele noi. Raiffeisen Bank a anuntat ca de la 1 aprilie a ieftinit creditele. Dobanzile la imprumuturile ipotecare sunt mai mici cu circa 2%. La un procent similar se situeaza si dobanzile la creditele de nevoi personale.

Criteriile de creditare nu se schimba

Putini clienti pot accesa inca imprumuturi, mai ales dintre cele ipotecare, unde iti trebuie un venit mare si un serviciu cat mai stabil. Cererea pentru credite s-a impulsionat in ultima perioada, sustin bancherii, dar putini se incadreaza in normele de creditare ale bancilor. "Se simte o revigorare a cererii in ultima perioada. Clientii trebuie si sa se incadreze in normele de creditare ale bancii. Aceste criterii nu s-au schimbat", a spus un bancher din Craiova. Pentru viitorii imprumutati, reducerea dobanzii cu 2% nu inseamna mare lucru. Ei se pot imprumuta in limita a 35-60% din venituri. Deci, rata lunara catre banca nu trebuie sa depaseasca 35-60% din venitul imprumutatului. La un credit ipotecar pentru care rata este de 500 de euro, o reducere cu 2% a dobanzii este apa de ploaie. Totusi, este un inceput.