Guvernul a aprobat actualizarea venitului mediu net lunar pe membru de familie luat in considerare la acordarea subventiei de la bugetul de stat prevazuta de Legea locuintei nr. 114/1996. Noile valori au fost stabilite prin actualizarea cu indicele preturilor de consum total pentru anul 2006, in valoare de 1,0487.

Anumite categorii de persoane pot beneficia de o subventie de la bugetul de stat in cuantum de pina la 30% din valoarea locuintei, calculata la valoarea finala a acesteia. Cuantumul subventiei se stabileste anual de Guvern in raport cu venitul mediu net lunar pe membru de familie, potrivit normelor aprobate.

Subventia de la bugetul de stat, prevazuta la art. 7 alin. 2 din Legea locuintei, pentru cumpararea de locuinte in anul 2007 se va acorda in proportie de 30% din valoarea locuintei categoriilor de persoane care au un venit mediu net lunar pe membru de familie de pina la 545 de lei. 20% din valoarea locuintei vor primi inapoi persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 546 de lei si 629 de lei, 10% cele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 630 de lei si 661 de lei, respectiv 5% cele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 662 de lei si 745 de lei.

Consiliile locale pot realiza locuinte pentru diferite categorii de persoane, pentru accesul la proprietate, potrivit art. 7 al Legii locuintei. Astfel de locuinte pot fi realizate din depozitele special constituite, in vederea inlesnirii accesului la proprietate pentru unele categorii de persoane. Prioritate in acest sens au tinerii casatoriti care, la data contractarii locuintei, au, fiecare, virsta de pina la 35 de ani, persoanele care beneficiaza de facilitati la cumpararea sau construirea unei locuinte, potrivit prevederilor Legii nr. 42/1990, republicata, persoanele calificate din agricultura, invatamint, sanatate, administratie publica si culte, care isi stabilesc domiciliul in mediul rural si alte categorii de persoane stabilite de consiliile locale.

Rompres

Aceasta hotarire a fost necesara si pentru stabilirea persoanelor care au acces la locuintele sociale, deoarece primariile stabilesc aceste persoane in functie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, stabilit anual prin hotarire de guvern.