Combinatului siderurgic ArcelorMittal Hunedoara si-a reluat actvitatea, luni, dupa ce, la inceputul lunii decembrie, muncitorii au fost trimisi in somaj tehnic, iar de la 1 ianuarie cei care au venit la lucru nu au efectuat decat lucrari de reparatii si intretinere. Cu toate acestea insa, numarul celor inscrisi pe lista disponibilizarilor voluntare creste de la o zi la alta, siderurgistii avand posibilitatea sa se inscrie pe lista respectiva pana in luna aprilie 2009. Pana in prezent, 200 de angajati din cei aproape 1.300 cati mai lucreaza la combinatul din Hunedoara au ales sa semneze pentru plecarea voluntara. Potrivit liderului de sindicat de la Hunedoara, Petru Vaidos, salariatii combinatului nu se inghesuie sa se inscrie pe lista cu disponibilizari. "Oricum, nu toti siderurgistii care se vor inscrie pe lista vor si pleca, deoarece unii dintre cei care isi depun cererile sunt in posturi cheie si nu ne putem dispersa de ei. Nu vor putea sa plece, chiar daca doresc asta", a declarat Petru Vaidos.
Daca vor alege disponibilizarea voluntara siderurgistii care au o vechime la locul de munca de peste 30 de ani vor beneficia de 25.000 de lei, net, la plecarea din firma, iar in urmatorii doi ani vor primi lunar salariul brut individual. Si pentru cei care au o vechime in munca de la cinci la 30 de ani, suma primita la plecare se ridica la 25.000 de lei, iar cei care au maximum cinci ani vechime, vor primi la plecare 10.000 de lei.
In functie de anii lucrati viitorii disponibilizati vor primi si un salariu lunar. Daca vechimea lor este intre 25 si 30 de ani, disponibilizatii primesc 18 luni salariul brut individual, intre 20 si 25 ani vechime se primeste 15 luni salariu, intre 15 si 20 de ani vechime 12 luni salariu, intre 10 si 15 ani 9 luni salariu, intre 5 si 10 ani vechime 6 luni salariu, iar daca au pana la 5 ani vechime in munca siderurgistii hunedoreni inscrisi pe lista disponibilizarilor nu vor beneficia de salarii compensatorii.
ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.