Efectele disparitiei creditului cu buletinul au fost resimtite in mica masura de clientii care au apelat la un astfel de imprumut pentru achizitiile de produse electrice si electrocasnice. ßi asta pentru ca institutiile financiare nebancare (IFN) impreuna cu marii retaileri au iesit pe piata cu noi produse care sa compenseze lipsa creditului cu buletinul. Spre exemplu, Altex a lansat impreuna cu EFG Retail Services creditul cu adeverinta de venit.
Cei care vor solicita astfel de credit va trebui sa prezinte, pe langa actul de identitate, si o adeverinta de venit. La fel se intampla si in cazul magazinelor Flanco, care lucreaza cu francezii de la Cetelem. In cazul creditelor contractate prin Cetelem, clientii au insa posibilitatea de a prezenta adeverinta de venit in decurs de o luna, cand platesc prima rata.
Pe langa aceste forme de creditare, cei de la Cetelem si Flanco ofera si un card de credit co-branded, sub sigla Mastercard. Acesta are o limita de credit de 5.500 de euro, perioada de gratie de 45 de zile si o dobanda anuala efectiva de 25%.
Pana in prezent au fost emise 75.000 de astfel de carduri-co-branded care au fost activate de clientii Flanco, potrivit Danei Musat, directorul Departamentului de carduri de la Cetelem.
Philippe Foursy, directorul general al Cetelem Romania, estima ca, pana la finele acestui an, numarul cardurilor co-branded va ajunge la 100.000. Foursy a mai precizat ca emisiunea de carduri in astfel de parteneriate este greu de realizat insa in tari ca Franta, unde legea nu permite acest lucru.

Carduri de credit pentru pensionari

Tot sub sigla Mastercard, TBI IFN ofera carduri de credit pentru persoane cu venituri medii spre mici, dar si pentru pensionari. Limita de credit este de 5.000 de euro, dobanda anuala efectiva de 28% si nu are perioada de gratie. Comisionul este zero pentru plata cu acest card la comercianti.