Activitatea de cadastru si de carte funciara nu va mai fi ocazie de spagi pentru ca unificarea acestora va simplifica si securiza tranzactiile imobiliare, iar “mafia intermediarilor“ va fi eliminata, a declarat consilierul prezidential Claudiu Saftoiu la lansarea oficiala a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Desi n-a fost prezent, Traian Basescu nu a ezitat sa-si dea cu parerea si in ceea ce priveste domeniul imobiliar: “Infiintarea ANCPI constituie un semnal barbatesc dat mafiei imobiliare“ a fost mesajul lui Basescu, transmis prin Saftoiu.
Angajatii firmelor de carte funciara castigau, doar din spagi, in jur de 1.000 de dolari pe zi, a spus Claudiu Saftoiu.
“Activitatea de cadastru si carte funciara a fost ani de zile un mediu ideal pentru inflorirea birocratiei si a coruptiei. Pentru un extras de carte funciara sau pentru a incheia o tranzactie imobiliara, cetatenii aveau de ales intre a sta la cozi interminabile, a da spaga sau a apela la serviciile scumpe ale unor intermediari. Noua institutie va da o grea lovitura mafiei grupurilor de intermediari ai tranzactiilor imobiliare“, a precizat Saftoiu.
Datele de cadastru si de carte funciara pot fi obtinute prin notarii publici si in curand vor fi disponibile si pe Internet. “Faptul ca notarul public va fi singurul cu care intra in contact partile interesate sa incheie o tranzactie va face sa dispara si posibilitatea escrocheriilor cu vanzarea de mai multe ori a aceleiasi proprietati, deoarece notarul blocheaza automat cartea funciara timp de cinci zile“, a adaugat Saftoiu.
Pe baza protocolului semnat de ANCPI cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, procesul de derulare a tranzactiilor imobiliare se simplifica. Astfel, vanzatorii si cumparatorii nu mai intra in contact decat cu notarul, care autentifica actul tranzactiei. Asta inseamna ca inainte si dupa momentul intocmirii unor acte notariale in legatura cu bunuri imobile, notarul public are obligatia legala de a solicita si efectuarea operatiunilor de publicitate imobiliara, degrevand cetateanul de o noua serie de formalitati. In plus, costurile pentru intabulare in urma tranzactiilor imobiliare, suportate pana acum de cumparator, sunt preluate din taxa notariala de timbru.

Fiecare imobil va primi un numar de identificare

In 2006 va fi finalizata conversia in format electronic a arhivei de titluri de proprietate (5 milioane), a arhivelor cadastrale (1,5 milioane) si preluarea celor 9 milioane de carti funciare de la Ministerul Justitiei, a spus Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Acesta a precizat ca pana in 2009 va fi constituit un ortofotoplan digital al Romaniei, in prezent fiind aerofotografiata aproape 40% din suprafata totala a tarii.Prin intermediul unor ortofotoplanuri, o anumita suprafata va putea fi detaliata, astfel incat vor putea fi vizualizate toate terenurile sau cladirile din zona respectiva.
Fiecare imobil va primi un numar de identificare cu ajutorul caruia vor putea fi aflate un set de informatii, printre care proprietarul, suprafata si dimensiunile, precum si pozitionarea sa exacta.

FOTO: Cina cea de taina de la Cadastru (Cristian Ilie, dir. gen ANCPI, si Claudiu Saftoiu, cons. prezidential)