Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational Regional s-a intrunit, saptamana trecuta, pentru a discuta despre repartizarea banilor UE, fiind aprobate criteriile de selectie a proiectelor finantate prin POR (Axa 2 - imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale si Axa 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale), aprobarea strategiei de asistenta tehnica si aprobarea alocarilor financiare pe Regiuni de Dezvoltare.
Comitetul a decis alocarea financiara pe Regiuni de Dezvoltare, insa nu s-a inteles prea bine care au fost criteriile prin care cele 4.436,83 milioane de euro au fost impartite. Repartizarea fondurilor pe Regiuni de Dezvoltare s-a realizat astfel incat aceasta sa sustina obiectivul Programului Operational Regional privind sprijinirea unei dezvoltari echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei, acordand in acest scop prioritate regiunilor si zonelor mai slab dezvoltate, pentru a impiedica cresterea disparitatilor economice si sociale dintre regiuni. In acest sens, s-a realizat o alocare diferentiata a fondurilor pe Regiuni, in functie de gradul de dezvoltare a acestora, adica invers proportional cu nivelul de dezvoltare a Regiunilor. Pentru masurarea gradului de dezvoltare a regiunilor s-a utilizat Produsul Intern Brut pe locuitor, ajustat cu un coeficient al "densitatii populatiei" - se "explica" in material. Potrivit acestui "algoritm", Regiunea Nord-Est ar urma sa primeasca 724,09 milioane de euro, Regiunea Sud-Est - 587,88 milioane de euro, Regiunea Sud - 631,36 euro, Sud-Vest - 62,6 milioane de euro, Vest - 458,77 milioane de euro, Nord-Vest - 536,41 milioane de euro, Centru - 483,62 milioane de euro si Bucuresti-Ilfov - 393,10 milioane de euro.
Aceste alocari financiare sunt orientative, in sensul ca, pe parcursul implementarii programului, pot suporta modificari, urmare a evaluarilor intermediare realizate, care pot evidentia o slaba capacitate a regiunilor de a absorbi fondurile primite, in cazul anumitor axe si/sau domenii de interventie. Regiunile cu un nivel scazut al PIB/locuitor vor beneficia de o pondere mai mare din fondurile totale ale programului, in timp ce ponderea alocarilor financiare va fi mai mica in cazul regiunilor cu un PIB/locuitor mai mare. Alocarile financiare ale regiunilor se situeaza intre minimum 8,86% Regiunea Bucuresti-Ilfov si 16,32% Regiunea Nord-Est, evaluata drept cea mai saraca regiune a Uniunii Europene. Comitetul a examinat si a aprobat criteriile de selectie a proiectelor finantate prin POR, Axa prioritara 2 - Domeniu Major de Interventie: Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane - inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura si Axa prioritara 3 - Domeniul major de interventie: Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta.