Rusia va construi o autostrada care va inconjura Marea Neagra.
Autostrada va avea 7.100 de kilometri si ar urma sa tranziteze si Romania, pe langa Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia si Bulgaria, informeaza MEDIAFAX.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat, luni, legea care ratifica memorandumul international privind construirea unei autostrazi care sa inconjoare Marea Neagra.
Autostrada va avea 7.100 de kilometri si ar urma sa tranziteze si Romania, pe langa Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia si Bulgaria.
Memorandumul international privind construirea autostrazii a fost semnat in aprilie 2007, la Belgrad, de catre guvernele tarilor membre in Organizatia pentru coooperare economica la Marea Neagra. Proiectul are ca scop dezvoltarea economica si sociala atat in bazinul Marii Negre, cat si in Europa si poate fi reziliat doar daca acest lucru este cerut de doua treimi dintre tarile semnatare.
La sfarsitul lunii noiembrie, presedintii rus si ucrainean, Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, au semnat un memorandum de intelegere privind constructia unui pod in stramtoarea Kerci, care leaga Marea Azov de Marea Neagra.
Acest pod va reprezenta un element important pentru autostrada care va incojura Marea Neagra.
Prin Romania este posibil sa mai treaca o autostrada, dupa ce sarbii au propus construirea uneia care sa faca legatura intre cele doua tari.
Discutia despre o posibila astfel de autostrada a avut loc la inceputul lunii noiembrie, cand vicepremierul Serbiei, Bozidar Djelic, i-a facut o propunere in acest sens prim-ministrului Romaniei. Emil Boc a raspuns ca o va analiza.
"Vicepremierul sarb a mentionat ca tara sa este interesata in dezvoltarea unor proiecte in comun in domeniul turismului si al infrastructurii, context in care a propus construirea unei autostrazi care sa faca legatura intre Romania si Serbia", se mentiona intr-un comunicat al Guvernului.