Compania rusa Gazprom si societatea ucraineana Naftogaz au semnat ieri, la Moscova, acordul pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa prin Ucraina, a anuntat televiziunea Vesti, care a transmis în direct ceremonia. Acordul a fost semnat de presedintii celor doua companii, Aleksei Miller si Oleg Dubina, în prezenta premierilor Vladimir Putin si Iulia Timosenko. Sefii Gazprom si Naftogaz au semnat, de fapt, contractul de vânzare-cumparare a gazului rusesc pentru perioada 2009-2019 si acordul pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina tot pentru o perioada de zece ani, informeaza RIA Novosti.
Iulia Timosenko a sosit ieri dupa-amiaza la Moscova si s-a dus la sediul guvernului rus. Ea a dat asigurari ca, de îndata ce acordurile vor fi parafate de companiile de stat dintre cele doua tari, Gazprom si Naftogaz, „tranzitul catre Europa va fi restabilit“.
Premierul rus Vladimir Putin se asteapta ca, în baza acestui acord, livrarile de gaz rusesc prin Ucraina spre Europa sa fie reluate în viitorul apropiat, relateaza Reuters.
În prealabil, Rusia si Ucraina au semnat duminica un acord interstatal care ar trebui sa permita reluarea „în scurt timp“ a livrarilor integrale de gaz rusesc spre Europa, a anuntat premierul rus Vladimir Putin. Ucraina va cumpara gazul rusesc „la un pret bazat pe formula europeana“, dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, cu conditia ca taxele de tranzit sa ramâna la nivelul anului 2008.