Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a reluat ieri activitatea dupa prima greva din istoria sa. ßedinta a inceput cu o intarziere de o ora, in semn de protest fata de neclaritatile privind impozitarea castigului obtinut de pe piata de capital. ßedinta bursei ar fi trebuit sa se deschida la ora 10.00, dar angajatii au decis suspendarea tranzactiilor pana la 11.00.
ßi Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a recurs la aceeasi modalitate de protest. Drept urmare, in scurt timp, pe durata suspendarii tranzactiilor, BMFMS a pierdut cateva mii de contracte.
Presedintele Bursei Sibiu, Teodor Ancuta, a declarat ca pierderile inregistrate de aceasta intarziere nu se pot estima in sume. "Cert este ca s-au pierdut cateva mii de contracte, care ar fi putut fi incheiate de la deschidere si pana la ora 11.00. Este pentru noi o prima forma de protest pentru ca in acest moment sistemul de impozitare este de fapt o creditare a statului", a precizat Teodor Ancuta. El a adaugat ca daca nu se intervine curand pentru remedierea neclaritatilor, bursele din Romania vor fi distruse. Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice (MFP), jucatorii la burse trebuie sa plateasca impozit anticipat pentru tranzactiile bursiere cu profit, prin aplicarea cotei de 16% pe suma castigurilor obtinute, urmand ca regularizarea si deducerea pierderilor sa se faca ulterior.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare(CNVM) a atentionat conducerea BVB pentru nerespectarea programului de tranzactionare avizat de institutie si neinformarea in prealabil a Comisiei cu privire la intentia de suspendare a programului de tranzactionare de ieri timp de o ora. La sfarsitul sedintei de ieri, BVB a intrat pe o panta descendenta si a inchis in scadere cu circa 0,2%, dupa ce pe parcursul zilei toti indicii au fost in crestere cu pana la 1%. Indicele BET-C, care reflecta tendinta generala din piata, a incheiat ziua in coborare cu 0,18%, iar cotatiile societatilor de investitii (SIF) s-au depreciat cu 0,19%, dupa ce la mijlocul sedintei aveau un avans de aproximativ 1%. Companiile lichide, urmarite in indicele BET, au inregistrat cea mai mare pierdere, de 0,42%, coborand de la maximul istoric atins in sedinta de miercuri. Valoarea tranzactiilor efectuate in piata a scazut la aproape jumatate fata de rulajul de miercuri, insumand 63,6 milioane de lei (18,7 milioane de euro). Transferurile cu obligatiuni ale Bancii Mondiale, in valoare de 15,5 milioane de lei, au acoperit aproape un sfert din lichiditatea bursei. (A.ß.)