AGERPRES: Deputatul Florin Paslaru explica de ce Rosia Montana nu poate fi inclusa in Patrimoniul UNESCO

Deputatul PSD Florin Paslaru, membru in Comisia UNESCO, a declarat, vineri, ca Rosia Montana nu poate fi inclusa in Patrimoniul UNESCO, pentru ca nu indeplineste mai multe conditii, cea mai importanta fiind legata de faptul ca autoritatile si comunitatea locala nu doresc acest lucru.

"Rosia Montana nu poate fi trecuta in Patrimoniul UNESCO pentru ca nu sunt indeplinite trei conditii de baza. Prima conditie este ca marea majoritate a populatiei nu doreste trecerea in Patrimoniul UNESCO. Asta este una dintre conditiile de baza. Daca comunitatea locala nu doreste acest lucru, obiectivele respective nu pot inscrise pe lista. Nu doresc acest lucru pentru ca nu primesc mai multi bani. Atunci cand esti pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO nu primesti mai multi bani, iar Ministerul Culturii, din pacate, a alocat foarte putini bani pentru prezervarea patrimoniului cultural si a siturilor arheologice din zona. Al treilea motiv pentru care Rosia Montana nu poate fi inclusa pe lista UNESCO este ca asta presupune conditia ca in ultimii cinci ani sa nu se actioneze deloc asupra patrimoniul respectiv, iar in cazul Rosia Montana s-a actionat asupra unor obiective de interes cultural din zona. Asa ca nu putem intra in Patrimoniul UNESCO", a spus Paslaru.

Deputatul PSD a explicat si de ce a a trecut de la o atitudine critica la una favorabila proiectului minier de la Rosia Montana. "Eu am fost impotriva acestui proiect, dar recunosc ca la acea vreme aveam informatii doar din spatiul public. Acum am parcurs zona respectiva, am vazut casele renovate, investitiile facute. Mai mult de atat, premierul Victor Ponta a spus clar ca nivelul de redeventa pe care il avea Guvernul Romaniei era foarte mic. Profitul era infim pentru statul roman. Despre locuri de munca nu se spunea nimic in acel contract, nu era nicio obligatie de a angaja un numar de oameni. Acum obligatia este sa angajeze 2.300 de oameni de la momentul semnarii contractului. Deja 500 de oameni lucreaza pe banii corporatiei respective pentru prezervarea patrimoniului. Am intalnit acolo reprezentanti ai Academiei Romane care ne-au spus ca cei de la corporatie au investit multi bani. Si atunci, atata timp cat redeventa a crescut si asiguram locurile de munca, atata timp cat toti cei de acolo, primari, consilieri locali, presedintele consiliului judetului, prefectul, ne-au spus ca viitorul este mineritul, sigur ca recunosti ca ai gresit", a spus Florin Paslaru.

In ceea ce priveste intentiile Rosia Montana Gold Corporation, reprezentanta in Romania a companiei canadiene Gabriel Resources, parlamentarul PSD a spus ca aceasta, in baza contractului cu statul roman, vrea sa exploateze acea zona, lucru care devine acceptabil prin renegocierea conditiilor contractuale de catre Guvernul Ponta. "Partea de redeventa pe care o renegociaza acum Guvernul condus de Victor Ponta si care va fi undeva peste 6%, mai mare decat in contractul initial, este o suma care nu s-a obtinut niciodata de pe urma exploatarii acestui zacamant. Asta ne face pe noi sa consideram ca acest contract devine avantajos pentru statul roman. Corporatia respectiva vrea sa castige niste bani, asta-i clar. Acolo se estimeaza ca ar fi aproximativ 130 de tone de aur, din care vor scoate peste zece miliarde de euro, iar din aceasta suma, in conditiile unui contract avantajos, Romania ar primi o redeventa de peste un miliard de euro", a precizat Paslaru.

Florin Paslaru a mentionat ca, la cererea mai multor organizatii neguvernamentale, Comisia UNESCO a efectuat o vizita la Rosia Montana, pentru a evalua daca siturile arheologice de acolo indeplinesc conditiile pentru a fi incluse in Patrimoniul UNESCO. Potrivit deputatului, Comisia UNESCO a fost intampinata de peste o mie de localnici, ale caror opinii erau pro sau contra exploatarii miniere a filonului de la Rosia Montana, opinia majoritara in grupul de localnici fiind favorabila reluarii exploatarii. "Cam 70-75% din locuitorii din acea zona, si nu ma refer aici doar la Rosia Montana, ci si la cei din localitatile limitrofe, Campeni, Zlatna, Abrud, sunt pentru redeschiderea santierului si a minei, pentru ca vor infiintarea de noi locuri de munca", a spus Paslaru.