Conducerea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) ROMSILVA a atacat ieri dur patronatele din industria lemnului spunand ca acestea cumpara foarte ieftin lemnul de la ei, dupa care il vand mult mai scump catre populatie cu profit ridicat. "Dupa adjudecarea lemnului, nu mai avem cheie de control", a spus Ion Dumitru, directorul general al RNP. El a adaugat ca firmele din sectorul exploatarii practica preturi foarte ridicate, "speculand faptul ca piata este deficitara in ce priveste oferta" si ca aceste companii ar trebui sa faca mai degraba investitii in tehnologie ca sa asigure o calitate corespunzatoare.
In replica, Ioan Sberea, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), ne-a declarat ca intr-adevar exista agenti economici din industria de profil care speculeaza lipsa lemnului mai ales in perioada de iarna, dar ca Asociatia nu sustine un astfel de comportament. Mai departe, Sberea ne-a explicat de ce lipseste lemnul pe piata si cum intervine specula. El ne-a spus ca din cota-parte de lemn prevazuta a fi vanduta de ROMSILVA catre populatie, Regia comercializeaza catre persoanele fizice, adica oamenii obisnuiti, mult mai putina masa lemnoasa decat este prevazuta. Presedintele ASFOR a aratat ca din lemnul ramas ROMSILVA face cherestea si concureaza neloial sectorul exploatarii lemnului. "Doar 2 milioane de metri cubi au fost dati la oameni, din restul face cherestea si ma concureaza neloial pe mine", a declarat Sberea.
Patronatele au acuzat saptamana trecuta ROMSILVA ca majoreaza in mod nejustificat pentru a doua oara in acest an preturile masei lemnoase pe picior. Majorarea a fost de 20%, dar oficialii RNP sustin ca aceasta nu justica o eventuala scumpire a mobilei sau a altor produse obtinute din prelucrarea lemnului. Ultima crestere a pretului de pornire a licitatiilor pentru masa lemnoasa a avut loc in februarie si a fost de 54% fata de 2001. Patronatele cer anularea deciziei de scumpire care afecteaza atat consumatorii, cat si IMM-urile din industria de profil care ar putea intra foarte usor in faliment.