Compania Romgaz, principalul producator de gaze naturale din Romania, va investi in urmatorii doi ani circa 95 de milioane de euro pentru realizarea unui depozit de gaze care va deservi consumatorii casnici si industriali din zona de sud-vest a Olteniei.
Situat in apropiere de Craiova, depozitul va asigura furnizarea gazelor naturale la un nivel optim tot timpul anului, astfel incat sa fie rezolvata si problema consumului sporit in timpul iernii.
Investitia va asigura o mai buna exploatare a zacamintelor din zona in timpul verii cand, in urma presiunii scazute, gazele nu pot fi preluate de magistralele de transport. In prezent, depozitul este in exploatare experimentala si are o capacitate operationala de circa 100 de milioane de metri cubi pe ciclu. Etapa finala a dezvoltarii depozitului prevede o capacitate de sase ori mai mare. Licitatia pentru adjudecarea lucrarilor de executie este programata in acest an, urmand ca in 2006 sa fie inceput proiectul. In 2007, unitatea ar putea fi exploatata la capacitate. Romgaz este, alaturi de Petrom, principalul producator si furnizor de gaze naturale, cu o capacitate de depozitare care urmeaza sa creasca anul acesta pana la 2,75 miliarde de metri. (D.E.)