Banca Nationala a Romaniei (BNR) va liberaliza incepand de luna viitoare accesul rezidentilor romani la instrumente bancare din strainatate, cum ar fi depozitele si conturile curente, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, Consiliul de Administratie al BNR a adoptat deja decizia de modificare a regulamentului valutar in acest sens. “Avem o intentie ferma sa facem chiar mai mult decat sa lasam exportatorii sa plateasca in valuta. Vrem sa modificam regulamentul valutar si sa liberalizam dreptul rezidentilor de avea acces la instrumente financiar-bancare din strainatate, chiar din iulie“, a explicat guvernatorul BNR.
Trebuie spus ca potrivit negocierilor dintre Romania si Uniunea Europeana, BNR era obligata sa liberalizeze accesul romanilor la economii in banci din strainatate pana la data integrarii Romaniei in comunitate. Numai ca, potrivit lui Isarescu, Banca Centrala a decis sa faca mai repede acest lucru pentru a coincide cu trecerea la leul greu. Isarescu a mai aratat ca in acest fel “leul nou ar putea sa circule mult mai liber in Europa“.
In aprilie acest an, BNR a liberalizat accesul nerezidentilor la depozitele in lei constituite la banci din Romania, stabilind insa si patru masuri de salvgardare in cazul unor intrari masive de capital pe termen scurt.
Potrivit guvernatorului, pana in septembrie 2006, BNR va liberaliza si operatiunile rezidentilor si nerezidentilor pe piata monetara.