Dupa ce ani de-a randul am fost obisnuiti doar sa consumam energie si asta ne-a costat scump la buzunare, iata ca, pentru prima data, autoritatile s-au gandit la un program national de eficientizare a consumului de energie. Astfel, pentru a reduce pierderile de apa si caldura in retelele de transport si distributie a agentului termic, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si Agentia Romana pentru Conservarea Energiei au initiat Programul national de eficienta energetica. Potrivit ministrului Economiei, Codrut Seres, proiectul prevede si modernizarea structurii retelelor si introducerea sistemelor individuale de contorizare.
Acest program a fost elaborat pentru 36 de localitati din 25 de judete si se adreseaza populatiei, care ar putea beneficia de reduceri de la factura de energie electrica de aproximativ 30%, precum si autoritatilor locale si furnizorilor de echipamente.
Codrut Seres a adaugat ca pentru 2006 exista proiecte in valoare de 181,8 milioane de lei noi, la care MEC va contribui cu 50 de milioane de lei noi.
Judetele pentru care au fost aprobate cele mai mari fonduri de la bugetul de stat sunt Alba, Bacau, Bihor, Constanta, Cluj, Vaslui.
Potentialul de economisire a energiei in Romania este de 30-40% din consumul actual.
Asta in contextul in care tarifele la energie electrica vor fi majorate anul viitor. Chiar daca cresterea nu va fi peste nivelul inflatiei din 2005, potrivit ministrului Seres.
In ceea ce priveste o eventuala majorare a pretului de referinta a gigacaloriei , Seres a precizat ca aceasta ar trebui insotita de alocarea de fonduri catre modernizarea retelelor de distributie a energiei termice si a centralelor.