Propunerea ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, de reducere a taxei auto pentru anumite autovehicule, n-a reusit sa-i multumeasca pe romani. Si asta pentru ca cei mai multi nu sunt de acord cu taxa de prima inmatriculare, dupa cum arata rezultatele unui sondaj comandat de Agentia de Strategii Guvernamentale.
Potrivit acestui sondaj, 44% dintre romanii care vor sa-si cumpere o masina cred ca taxa auto ar trebui eliminata pentru masinile care costa intre 10.000 si 40.000 de euro. Referindu-se la aceeasi categorie de masini, alti 40% dintre cei intervievati spun ca taxa trebuie redusa la 100 de euro. Poate si din cauza acestei taxe, 63% dintre romanii chestionati au declarat ca nu intentioneaza sa-si cumpere in urmatorul an un autoturism. Mai trebuie spus ca, potrivit aceluiasi sondaj, romanii prefera alte mijloace de protejare a mediului decat taxa auto. Aceasta in conditiile in care, in varianta Vosganian, taxa auto nu prea este "ozone friendly", adica prietena a mediului inconjurator, devreme ce pentru masinile vechi presupune o reducere la jumatate a nivelului actual. Reamintim ca aceasta reducere s-a realizat pe baza principiului ca o masina veche nu va mai polua mult timp mediul. Noua varianta a taxei auto va fi prezentata luni in Parlament.
Autoritatile de la Bruxelles vor da un raspuns cu privire la taxa de prima inmatriculare dupa ce aceasta va fi facuta publica in noua varianta. Reprezentantii Ministerului Eonomiei si Finantelor au apreciat, in urma discutiilor cu oficialii Comisiei Europene, ca taxa in noua varianta va trebui adoptata de Parlament pana in iulie.
Romanii care au participat la sondaj, in proportie de 79%, au auzit si au apreciat programul de reinnoire a parcului auto, prin acordarea unei sume de 3.000 de lei pentru fiecare masina uzata. Sondajul a fost realizat luna aceasta, pe un esantiona, de 1.144 de persoane de peste 17 ani si are o marja de eroare de plus sau minus 2,9 %. (M.H.)