Sumele restante ale romanilor fata de banci, in urma contactarii de credite, nu sint de natura sa provoace ingrijorari, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Acesta afirmatie vine dupa ce directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure, a declarat pentru acelasi post de radio, ca potrivit evaluarilor de la sfirsitul primului trimestru al anului, circa 160.000 de clienti ai bancilor comerciale, persoane fizice, nu au onorat la timp creditele (dintre acestia 136.000 sint restantieri la o singura banca, iar 24.000 de clienti sint restantieri la doua sau chiar la mai multe banci). Suma restantelor la creditele in lei este de 1.050 de miliarde lei (105 milioane lei noi). La creditele in dolari, restantele ajung la un milion de dolari, iar la cele in euro, la doua milioane euro. "Concluziile eu zic ca sint la nivelul acceptabilitatii, in sensul ca, in comparatie cu volumele de credite si numarul de credite acordate populatiei, cifrele pe care le-a mentionat Epure, nu sint de natura sa ingrijoreze ", a apreciat Ghetea.
Potrivit acestuia, intrarea in functiune a Biroului de Credit a reusit sa clarifice cit de mare este volumul creditelor neperformante si cit de buni platnici sau rau platnici sint romanii.
In prezent creditele catre populatie depasesc doua miliarde euro, iar numarul familiilor sau al persoanelor care au beneficiat de credite pentru casa, pentru masina, pentru bunuri de consum este de ordinul milioanelor. "Cind vorbim de 160.000, eu as vrea sa mentionez ca nu toti acestia sint neaparat rau-platnici. Multi dintre ei au intirziat intr-adevar mai mult de 90 de zile, dar multi dintre ei vin si reiau ciclul platii, pentru ca, aici as vrea sa fac o mentiune foarte clara, in cazul in care nu se reiau platile, in cazul in care cel care a primit creditul nu intelege ca trebuie sa ramburseze creditul, bancile au mijloacele pentru a incepe executarea silita ", a adaugat Ghetea.
Banca Nationala a Romaniei a decis, in iunie, inasprirea conditiilor de acordare a creditelor, prin care limiteaza expunerea totala a clientului pentru credite la 40%. “Probabil ca banca centrala va definitiva normele in citeva zile si urmeaza sa le publice in Monitorul oficial, urmind ca aplicarea lor sa se faca dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul oficial, deci parerea mea vom avea noile norme nu inainte de 1 septembrie, a afirmat Ghetea. Pina acum, se putea ajunge la 70%, prin cumularea limitelor de la creditul pentru consum, creditul ipotecar. Intrebat care ar fi, in opinia sa, cea mai avantajoasa moneda de accesare a creditelor, presedintele ARB a spus "daca e vorba de termen relativ scurt, probabil ca e bine sa se angajeze in valuta, daca se merge pe termene mai lungi, este bine sa se angajeze in lei, moneda in care sint si veniturile ".