Vanzarile de autovehicule pe piata romaneasca au atins nivelul record de 129.696 unitati in primul semestru al acestui an, in crestere cu 62,8% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Cererea de autoturisme a avansat cu 71,7% pana la 108.987 unitati, cel mai bun rezultat semestrial consemnat vreodata pe piata romaneasca, pe cand piata vehiculelor comerciale s-a extins cu 25,8%, ajungand la 19.714 unitati.
Potrivit APIA, cresterea semnificativa a vanzarilor in primul semestru este efectul unei serii de factori de natura economica, legislativa si industriala, precum cresterea solida a activitatii economice, aprecierea monedei nationale care a condus la o scadere a preturilor la automobile (exprimate in euro chiar si pentru modelele autohtone), suplimentarea veniturilor dupa introducerea cotei unice, respectiv scaderea dobanzilor la credite si imbunatatirea conditiilor de creditare.
Totodata, vanzarile au fost impulsionate de introducerea primei de casare, de campaniile promotionale, de investitiile dealerilor in publicitate si in infrastructura de vanzari si de cresterea capacitatii de productie la uzina Dacia in concordanta cu majorarea cererii pentru Logan.
Productia nationala de autoturisme a fost aproape dubla in primul semestru al acestui an fata de primul semestru din 2004 (94,8%), ajungand la 90.594 de unitati, in vreme ce productia de autovehicule comerciale s-a restrans cu 3,9%, pana la 11.423 de unitati.
Exporturile de autoturisme au marcat o crestere-record de 196,3%, pe cand importurile au avansat cu 77,1%, pana la 44.168 unitati. Vanzarile pe pietele externe au fost stimulate si de recenta lansare a modelului Dacia Logan pe pietele occidentale. Pana in prezent, au fost consemnate 7.800 de comenzi ferme in Franta, 800 in Germania si 600 in Spania.
Primul semestru al acestui an a fost o perioada buna pentru autoturismele mici si medii atat in ceea ce priveste modelele de import, cat si cele autohtone.