Cu toate ca bancile romanesti vin in intampinarea clientilor cu oferte din ce in ce mai tentante, va mai trece o buna perioada de timp pana cand acestea se vor apropia de ofertele europene. Integrarea in UE aduce si in acest domeniu noi facilitati pentru cei care doresc credite bancare.
ßi asta pentru ca doar creditul bancar este cel care poate indeplini romanilor din ce in ce mai multe dorinte, fie ca este vorba despre o casa, o masina sau o vacanta in strainatate. In acelasi timp, rata ridicata a dobanzii face ca multi sa nu contracteze un astfel de credit. De exemplu, rata dobanzii pentru creditele in valuta, practicata de cele mai multe banci romanesti, variaza intre 9 si 10%.
Pentru a plati un pret mai mic pentru un credit contractat, o solutie ar putea fi apelarea la bancile straine. Teoretic, odata cu aderarea, romanii pot face credite la banci din alte tari ale Uniunii Europene. In acest moment, de la bancile statelor membre se pot lua doar credite ipotecare, cu condi-tia ca imobilul sa fie cumparat in tara respectiva.
Cu toate ca si dobanzile europene au inceput sa creasca, acestea sunt mai mici decat in Romania, iar clauzele contractuale ceva mai blande, informeaza BankNews, care citeaza un post de televiziune de stiri.
De exemplu, la Chemical Bank, pentru un credit ipotecar standard trebuie sa ai un avans de doar 5%, iar creditul poate fi acordat pe perioade de la 6 luni la 30 de ani cu o dobanda de 3,9%. In Romania, avan-sul e de 25%, perioada de creditare de maximum 25 de ani, iar dobanda efectiva se indreapta spre 9 %.
Un alt exemplu este Banco Espaniol, unde clientul trebuie sa probeze ca poate plati cel putin trei utilitati publice - apa, curentul, gazele si sa-si asigure casa. Dobanda in primul an este de 3,75%, dupa care ajunge la 4%.
Perioada de creditare este de 20 de ani, iar suma imprumutata nu trebuie sa depaseasca 70% din pretul locuintei. (A.ß.)