Romanii se imprumuta destul de putin la bancile comerciale, in comparatie cu ceilalti cetateni europeni. Astfel, potrivit unui studiu efectuat de o agentie internationala de evaluare financiara, tara noastra se afla pe antepenultimul loc intre statele cu cea mai mica pondere a creditelor in valoarea totala a Produsului Intern Brut (PIB). Aceasta statistica se bate cap in cap cu politica BNR de a pondera volumul de creditare, prin normele care ingradesc posibilitatea romanilor de a accesa imprumuturi bancare.
Studiul preluat de Mediafax arata ca anul acesta Romania va ocupa locul 38, din 40, in topul statelor europene in ceea ce priveste ponderea creditelor in PIB.
Potrivit acelorasi prognoze, valoarea imprumuturilor se va mari in 2007.
In acest sens, ponderea creditelor in PIB va creste anul acesta la aproximativ 30%, fata de circa 25% cat era anul trecut.
La nivel european, nici polonezii, nici georgienii nu se imprumuta prea mult pe baza creditelor bancare.
Astfel, in acelasi top, in urma Romaniei, se situeaza Polonia, cu credite de circa 28% din PIB, si Georgia cu o valoare a acestora de 21,4% din PIB.
Chiar daca se afla printre ultimele state in ceea ce priveste contractarea de credite, in Romania, ca si in alte 10 tari europene, din 2000 si pana in prezent ponderea creditelor in PIB a crescut de trei ori. Analistii se arata sceptici in aceasta privinta. Ei spun ca, desi exista motive pentru acest avans rapid, ritmul nu va putea fi sustinut si dupa 2010.
Pe de alta parte, luxemburghezii sunt cei care ocupa prima pozitie in acest top, ei contractand cele mai multe credite. Valoarea imprumuturilor luate de acestia va depasi in 2007 de 4,72 de ori PIB.
Locul doi va fi ocupat de Islanda, cu o valoare de aproximativ 280% din PIB, in timp ce statul Andorra ocupa locul trei, cu circa 270% din PIB.
Se pare ca din ce in ce mai multi europeni aleg creditul pentru finantarea nevoilor. Potrivit tendintelor actuale, valoarea creditelor o va depasi pe cea a PIB in 19 state europene.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent al tarii noastre, prognozat la aproximativ 12% din PIB, Romania va ocupa locul 34, situandu-se inaintea Bulgariei, pentru care analistii previzioneaza un deficit de 12,6%. Primele pozitii vor fi ocupate in 2007 de Norvegia, cu un excedent de 17,9% din PIB, si Elvetia cu 15,5%.

Creste numarul creditelor imobiliare

Numarul scazut al creditelor contractate de romani reiese si din numarul total al creditelor imobiliare. In tara noastra, creditele ipotecare reprezinta doar aproximativ 3% din PIB, in timp ce in Ungaria acestea sunt de patru ori mai multe, cu circa 13%, iar in tarile UE media este de aproximativ 30%. Aceasta si pentru faptul ca multi dintre romani sunt deja proprietari, iar numarul acelora care-si doresc o casa proprietate personala este relativ mic.
Cristian Nae, director in cadrul unei banci comerciale din Romania, ne-a declarat ca "numarul creditelor ipotecare acordate va creste (...), dar este clar ca Romania este foarte departe de tarile europene in ceea ce priveste creditele ipotecare".
In ceea ce priveste numarul de credite contractate in 2006, numai o singura banca a acordat 4.500 de credite pe tot parcursul anului.
Desi cei mai multi dintre reprezentantii bancilor comerciale spun ca numarul de credite imobiliare acordate este confidential, ei ne-au declarat ca acestea sunt in crestere, iar in 2006 au crescut semnificativ fata de 2005.