Mai multe filiale ale companiei Electrica, precum si operatorul de telefonie RomTelecom au anuntat companiile de cablu din mai multe zone ale tarii ca nu le vor mai permite sa-si instaleze noi cabluri pe stalpii pe care ii detin, din diferite motive, in special de ordin tehnic. Din scandalul declansat cetatenii sunt cei care pot pierde cel mai mult, existand riscul ca multi operatori de cablu sa-si inchida activitatea.
Cele doua companii, care furnizeaza in prezent pentru majoritatea cablistilor suport pentru cablu prin stalpii pe care ii detin, au precizat ca fie nu vor mai prelungi contractele de inchiriere cu operatorii de cablu TV, fie nu le vor mai permite acestora sa-si modernizeze retelele prin adaugarea unor cabluri.
Potrivit directorului de operatiuni al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Constantin Harasim, aceasta problema este intalnita in toate zonele tarii, punand sub semnul intrebarii capacitatea cablistilor de a furniza serviciul CATV.
La randul lui, Radu Petric, presedintele ACC, ne-a declarat ca proprietarii de stalpi, pe care „i-au mostenit de altfel dupa privatizare, nu indraznesc, deocamdata sa dea jos cablul de pe stalpi, desi o pot face“. In aceste conditii, populatia nu va mai avea acces la programele de televiziune prin cablu.
Pe de alta parte, Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a atras atentia in mai multe randuri ca Electrica si RomTelecom au anuntat ca vor da in judecata companiile de cablu, in cazul in care acestea nu se conformeaza deciziilor de a nu mai pune noi cabluri pe stalpi, amenintand astfel accesul publicului la televiziunea prin cablu.

Electrica, neprivatizata inca, permite accesul pe stalpi

In ceea ce priveste filialele privatizate, in contractele dintre filialele Electrica si societatile de CATV, exista un articol in care se precizeaza ca, „in caz de privatizare, contractul va fi predat succesorului, acesta preluand toate drepturile si obligatiile“.
Referitor la acest subiect, reprezentantii companiei Electrica sustin ca, pentru filialele care nu au fost inca privatizate (Filialele de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud), accesul operatorilor de cablu pe stalpii Electrica va fi permis in continuare.
„Avem o colaborare buna cu firmele de CATV care respecta legea si prevederile in vigoare privind obtinerea avizului de amplasament conform reglementarilor ANRE (Autoritatea Nationala de Re-glementare a Energiei) in vigoare“, a declarat pentru Mediafax un reprezentant al companiei.

Apel la Consiliul Concurentei

Presedintele ACC a adaugat ca au sesizat deja Consiliul Concurentei cu privire la aceasta problema, singurul care poate sa intervina. In acest sens, fiecare operator, la randul lui, poate sa depuna o plangere la Consiliul Concurentei, care este in masura sa declanseze o investigatie. Nu se stie insa cat de repede se va ajunge la un raspuns si de partea cui va fi.
O alta solutie ar fi o lege care sa reglementeze accesul la infrastructura asociata retelelor de comunicatii electronice.
In ceea ce priveste compania RomTelecom, aceasta intentioneaza, potrivit unei scrisori trimise Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, sa nu mai ofere stalpii aflati in proprietatea sa pentru noi retele de cabluri, inclusiv retelele de cablu TV, „din motive de ordin tehnic“.
In scrisoare se arata ca stalpii RomTelecom nu au fost proiectati pentru a suporta retele suplimentare, iar riscul aparitiei unor deranjamente in reteaua RomTelecom si a unor conectari frauduloase ca urmare a amplasarii altor retele de cablu s-a dovedit a fi foarte ridicat.
Reprezentantii ACC sustin ca, anual, preturile de inchiriere a stalpilor au crescut pentru cablisti cu 15-20% in termeni reali.