Conform unei statistici realizate de Banca Natonala si preluata de portalul Ghiseul Bancar, in Romania sunt inregistrate nu mai putin de 3.306 de CAR-uri, mai multe decat numarul total de unitati bancare, care abia a trecut de 3.000. CAR-urile functioneaza in mai toate intreprinderile de stat sau privatizate recent, cum ar fi Renel, Posta, CFR, Sidex, Antibiotice sau Arctic, dar si in administratia locala sau centrala, in scoli, spitale, justitie, prefecturi, consilii locale si judetene.
Ghiseul Bancar considera ca saracia se poate masura prin numarul de CAR-uri si constata ca exista chiar si un CAR al sistemului bancar, iar salariatii CEC-ului si ai BNR se imprumuta de la propriile CAR-uri.
Daca in Bucuresti exista doar 34 de CAR-uri, printre care cele de la IOR, RATB, IMGB sau pentru pensionari, in orasele muncitoresti sau din estul mai putin dezvoltat al tarii exista un numar dublu sau triplu de CAR-uri. Astfel, in Iasi sunt 101 de CAR-uri si peste 50 in fiecare din orasele Brasov, Sibiu, Pitesti si Constanta.

Exista un CAR al sistemului bancar

Angajatii BNR din Iasi, Galati, Slatina, Targu Jiu, Buzau si Iasi se imprumuta la propriile CAR-uri, la fel ca functionarii ultimei banci de stat, CEC, care are, la randul sau, propriul CAR, precum si filiale in alte 13 orase din tara. ßi, culmea culmilor, exista chiar si un CAR a sistemului bancar!
In toate domeniile de activitate exista CAR-uri, exista chiar si Casa de Economii si Credit Mutual SOS al Intreprinzatorilor Particulari din Zona Ciucului sau a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Prea multe societati de leasing

BNR a realizat lista CAR-urilor in scopul de a aplica o noua lege prin care BNR supravegheaza activitatea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-uri), precum si pe cea a CAR-urilor si a caselor de amanet, entitati ce se ocupa cu activitatea de creditare.
Conform listelor BNR, exista in prezent 278 de IFN-uri, majoritatea fiind societati de leasing, precum si societati de creditare care acorda credite de consum in magazine, societati care ofera credite imobiliare si societati care acorda microcredite pentru intreprinzatori.
Potrivit noii legi, aceste societati sunt obligate sa se transforme in societati pe actiuni si sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro.
Pentru faptul ca li se va interzice sa emita obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, se pare ca o buna parte dintre micile societati de leasing nu vor putea intruni noile conditii ale BNR si vor disparea.
In privinta CAR-urilor, inregistrate ca asociatii, acestea isi pot continua activitatea, cu conditia sa notifice BNR-ul pentru a putea fi luate in evidenta si inscrise in Registrul de evidenta tinut la BNR.