Romania poate emite anul acesta 8.000 de autorizatii de munca strainilor care doresc sa desfasoare activitati lucrative. In Dolj, muncesc doar 50 de cetateni straini, majoritatea din Turcia si Republica Moldova.

In ultimii ani, numarul cetatenilor straini care muncesc in Dolj a ramas constant. Potrivit informatiilor provenite de la Oficiul pentru Imigrari Dolj, la mijlocul lunii iunie, numarul acestora era de 49, in scadere fata de luna mai.
"In evidentele ITM Dolj, pe 31 mai, existau 57 de contracte individuale de munca active incheiate de angajatori din judetul Dolj cu salariati straini ce desfasoara activitate conform Ordonantei de Urgenta nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei - in baza autorizatiei de munca", se arata intr-un comunicat emis de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Tot aici se precizeaza ca numarul contractelor individuale de munca active ale salariatilor straini in 2008 a fost de 55, fata de 57 in 2007. Majoritatea cetatenilor care in prezent sunt angajati ai firmelor doljene provin din Turcia si Republica Moldova si isi desfasoara activitatea in domenii ca transporturi, constructii si servicii.

Angajatorul solicita autorizatia de munca

Comparativ cu numarul de autorizatii de munca in Romania ce pot fi emise strainilor (persoana care nu are cetatenia romana sau a altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European), anul acesta, numarul autorizatiilor de munca emise in Dolj este destul de mic.
"Anul acesta, Oficiul Roman pentru Imigrari poate emite 8.000 de autorizatii de munca (fata de 15.000 in 2008) strainilor care doresc sa desfasoare activitati lucrative in Romania", a declarat comisarul Sorin Georgi, sef Serviciu pentru Imigrari Dolj.
Acesta a explicat ca, potrivit legislatiei in vigoare, cel care trebuie sa solicite de la Oficiul pentru Imigrari autorizatia de munca pentru cetateanul strain este angajatorul.
Dosarul de solicitare a autorizatiei trebuie sa contina, printre altele, o copie a procesului-verbal intocmit in urma selectiei realizate pentru ocuparea posturilor vacante, un curriculum vitae si fotografii ale cetateanului strain, precum si o adeverinta eliberata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) cu privire la forta de munca disponibila pentru postul vacant comunicat de angajator, potrivit dispozitiilor legale.
In baza autorizatiei, cetateanul strain, care va primi si un permis de sedere, solicita apoi eliberarea vizei de munca.

Cetatenii din UE si SEE se adreseaza direct Oficiului pentru Imigrari

Nu aceeasi cale trebuie urmata si in cazul cetatenilor care provin dintr-un stat membru UE sau din Spatiul Economic European (SEE). Acestia trebuie sa se adreseze Oficiului pentru Imigrari pentru a li se elibera certificatele de inregistrare pe teritoriul Romaniei. In timp ce acesta costa un leu si se elibereaza intr-o zi, permisul de sedere pentru cetatenii straini care provin din afara UE si a SEE costa 230 de lei si se elibereaza in termen de 30 de zile.