Valoarea remiterilor romanilor din strainatate va urca in acest an la 9 miliarde dolari, fata de valoarea estimata pentru 2007, de 6,8 miliarde dolari, ceea ce plaseaza Romania pe locul opt in topul mondial al statelor in curs de dezvoltare, potrivit unui studiu publicat pe site-ul Bancii Mondiale. Anul trecut, Romania ocupa locul zece la nivel mondial, insa, in pofida cresterii din acest an, perspectivele pentru anii urmatori sunt mai putin bune, ca urmare a crizei financiare internationale. "O incetinire a fluxului de remiteri catre state precum India sau Mexic, unde sumele trimise sunt ridicate ca valoare, exprimata in dolari, dar reduse ca pondere in PIB, poate afecta un numar ridicat de gospodarii receptoare ale acestor fonduri. Si populatia receptoare din alte tari, precum Bangladesh, Maroc, Romania si Filipine, este, de asemenea, vulnerabila", se spune in document.
Primele locuri in clasamentul mondial sunt ocupate in acest an de India (30 miliarde de dolari), China (27 miliarde de dolari) si Mexic (23,8 miliarde de dolari). In top zece se mai regasesc Filipine, Polonia, Nigeria, Egipt, Bangladesh si Pakistan.
Autorii studiului noteaza ca dupa mai multi ani de crestere sustinuta, fluxul remiterilor catre statele in curs de dezvoltare a inceput sa incetineasca in trimestrul trei al acestui an, tendinta care se va accentua in 2009, ca urmare a crizei financiare internationale. Estimari exacte referitoare la aceste evolutii sunt greu de prevazut, avand in vedere incertitudinile legate de cresterea economiei mondiale, de evolutia preturilor la materii prime si de ratele de schimb, noteaza economittii Bancii Mondiale (BM).