Capacitatea administrativa a Romaniei de absorbtie a fondurilor postaderare nu se situeaza inca la un nivel suficient, existand serioase slabiciuni care trebuie rezolvate pana la aderare, se arata intr-un studiu realizat de Institutul European din Romania (IER). Cu alte cuvinte, romanii nu stiu sa acceseze fondurile europene.
Mai mult, autorii studiului arata ca situatia din Romania cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor europene este ingrijoratoare, prin prisma comparatiilor efectuate cu alte tari candidate, in prezent state membre, la momente similare de timp, respectiv cu aproximativ un an inainte de aderare.
Pe ansamblu, este perceputa o anumita lipsa de autoritate si de coordonare a procesului de pregatire pentru administrarea fondurilor comunitare.
O propunere a IER consta in faptul ca functionarii publici care lucreaza in aceste sector sa fie motivati pozitiv prin stimulente de tip corporatist prin acordarea de bonusuri in functie de performanta activitatii. Aceste bonusuri pot fi tichete de vacanta, bonuri de cadouri, asigurari de sanatate etc. (M.C.I.)