Romania a facut pasi importanti in promovarea sistemului de pensii private, iar populatia prezinta un mai mare interes acestui sistem de pensii, a declarat presedintele ING Romania, Bram Boon. ”Noua legislatie privind pensiile, atit a celor private cit si a celor de stat, este facuta in interesul clientilor, iar noi, companiile, sintem de cord cu ea, cu toate ca va dura ceva timp pina ce legea va fi aplicata”, a spus Boon. Acesta a explicat ca nu se asteapta la o crestere spectaculoasa a numarului de persoane care vor incheia pensii private, fiind totusi optimist, pentru ca, spune el, ”toti oamenii trebuie contribuie intr-un fel sau altul, fie la sistemul privat sau la cel public, pentru ca este un produs indispensabil”.
Potrivit unui sondaj Neogen din iulie 2005, circa 70% dintre romani nu iau in considerare programele de pensii private, iar 56% considera ca sint prea tineri pentru a face acest lucru. Doar 18% dintre romani fac parte din acest program si numai 10% au inceput sa contribuie financiar la ceea ce companiile numesc a fi un sistem de pensii privat. Insa potrivit proiectului de lege privind pensiile private ce este in dezbateri la Parlament, autoritatile nu sint de acord ca asiguratorii sa transfere aceste portofolii in sistemul privat de pensii.
In Rusia de exemplu exista un numar de 270 fonduri private de pensii, ale caror rezerve depasesc sase miliarde dolari. Fondurile de pensii din Rusia au incheiat contracte de peste 1,9 milioane contracte de pensii. In Serbia, incepind cu 1 ianuarie 2006, va functiona sistemul de pensii in trei piloni, sistem prin intermediul caruia, angajatul cit si angajatorul vor putea investi in fondurile de pensii facultative. Astfel angajatorul are posibilitatea a administra fondul de pensii al angajatului, pina cind acest din urma implineste 53 ani. Angajatul poate primi bani din acest fond, inainte de implinirea virstei de 53 ani, doar in cazul unor cheltuieli urgente de sanatate sau a invaliditatii permanente. In prezent 13,8% din PIB-ul Serbiei este destinat sistemului de pensii.