Un roman consuma, in medie, 5,5 kilograme de peste pe an in conditiile in care consumul mediu anual de peste in Uniunea Europeana (UE) este de 20 kilograme pe cap de locuitor, a precizat, vineri, la Neptun, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan.

Seful ANPA a afirmat ca viitoarele actiuni de publicitate si reclama, pentru care sunt prevazute fonduri, pana in 2013, in valoare de sase milioane de euro, prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), vor urmari sa schimbe comportamentul consumatorului, cu argumente legate de o alimentatie sanatoasa, astfel incat acesta sa cumpere in mod constant produse piscicole. Gheorghe Stefan a mentionat ca intentioneaza sa organizeze, in toamna, la Bucuresti, un "Festival al pestelui", in care, printre altele, o vedeta va gati si va manca peste.

POP 2008-2013 a fost lansat, vineri, la Neptun, in prezenta ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos. Stefan a aratat, cu aceasta ocazie, ca exista in Romania cinci pepiniere de sturioni, in conditiile in care, in urma cu cinci ani, nu era niciuna. "Peste 450 de ferme piscicole se afla in tara, inclusiv pentru crap si pastrav, iar 40 dintre acestea au pepiniere", a precizat seful ANPA. Acesta a aratat ca interesul pentru a construi de la zero ferme piscicole este imens, cu utilizarea celei mai noi tehnologii, pentru productie intensiva, intrucat investitia in teren, in Romania, este foarte mare.