Dupa ce s-au imprumutat prin toate mijloacele oferite de banci si de alte institutii de credit, romanii au inceput sa uite sa mai dea banii inapoi, valoarea restantelor acestora ajungand la sfarsitul anului trecut la 419,1 milioane de lei, adica aproximativ 124 de milioane de euro. La 31 decembrie 2006, la Biroul de Credit erau inregistrati 278.524 de debitori, cei mai multi (228.153) fiind persoane cu datorii la o singura banca sau alta institutie de credit. Cu alte cuvinte, daca raportam numarul de datornici la numarul celor care pot contracta credite, adica cei 4,6 milioane de salariati din Romania, rezulta ca 6% din acestia sunt restantieri la imprumuturi.
Potrivit datelor Biroului de Credit, cea mai mare pondere in aceasta suma o reprezinta restantele la creditele de consum. Mai mult, comparativ cu valoarea inregistrata in iunie 2006, de 220 de milioane de lei, majorarea este de circa 90%. Ceea ce inseamna ca in ultima jumatate a anului restantele la credite aproape s-au dublat, pe fondul unei majorari substantiale a volumului de creditare.
Recent, o analiza a unui mare grup bancar prezent pe piata romaneasca estima ca, numai de Sarbatori, suma medie imprumutata de romani a fost de circa 4.500 de euro de persoana. Pe de alta parte, Biroul de Credit spune ca valoarea totala a restantelor la creditele de consum se situa in decembrie 2006, adica de Sarbatori, la 257,2 milioane de lei. Din punct de vedere valoric, imprumuturile de consum au fost urmate de liniile de credit, cu restante de 116,9 milioane de lei.
Datoriile aferente cardurile de credit s-au ridicat la 32,7 milioane de lei, iar cele la imprumuturile ipotecare la 7,1 milioane de lei. Cele mai mici restante, totalizand 5,3 milioane de lei, erau cele la facilitatea de cont descoperit. Anul trecut, Biroul a eliberat peste 8,9 milioane de rapoarte de credit.
Biroul de Credit a fost infiintat la sfarsitul lui 2003. La sistem participa 22 de banci, sase societati de credit de consum, o companie de leasing si una de asigurari. Incepand din februarie, bancile si alte institutii care acorda finantari ar putea raporta la Biroul de Credit doar restantele de plata mai mari de zece lei. In prezent, sunt raportate toate datoriile, indiferent de valoare. (Mugur Cosmin)