Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 3,6221 lei/euro, reprezentand cel mai inalt nivel din ultimele 19 luni, si o crestere de 16,4% fata de minimul acestui an.
Un nivel mai ridicat decat cel de vineri a fost publicat la 25 ianuarie 2006, cand rata a fost de 3,6242 lei/euro.
Minimul acestui an, de 3,1112 lei/euro, a fost atins la 2 iulie.
Totusi, la jumatatea zilei de vineri, cursul de schimb a coborat, pe piata interbancara, catre nivelul de 3,6 lei/euro, dupa ce ajunsese la 3,69 lei/euro, evolutia fiind pusa de unii dealeri pe seama unei interventii in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce altii considera ca este vorba despre o corectie normala.
Cursul de schimb a coborat catre nivelul de 3,6 lei/euro la jumatatea zilei de vineri, dupa ce ajunsese la 3,69 lei/euro, evolutia fiind pusa de unii dealeri pe seama unei interventii in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce altii considera ca este vorba despre o corectie normal_.
Cei mai afectati de aceasta devalorizare a monedei nationale sunt romanii cu credite in euro, dar si platitorii de facturi pentru telefonia mobila, cei care cumpara bilete de avion, sau cei care doresc sa cumpere vacante de Sarbatori in strainatate.
Mai multi analisti economici au aratat recent ca BNR ar putea interveni pe piata valutara pentru limitarea deprecierii monedei nationale in raport cu cea european_, in cazul in care cursul de schimb leu/euro va continua sa creasca la fel de accelerat ca in ultimele sedinte.
Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, nivelul de echilibru al monedei nationale este pe la 3,4 lei/euro, daca sunt luate in calcul competitivitatea economica, balanta comerciala si productivitatea din Romania.