Cand vine vorba de construirea unei locuinte sau a unei case de vacanta, romanii nu arata a fi zgarciti. Daca pana acum pretul era criteriul de baza dupa care cei mai multi dintre acestia se ghidau atunci cand faceam o investitie imobiliara, se pare ca acum prioritare sunt calitatea materialelor folosite, dar si valoarea propriu-zisa a viitoarei constructii. Astfel, potrivit Institutului National de Statistica (INS), valoarea lucrarilor de constructii a urcat cu 31,8% in primele cinci luni comparativ cu perioada similara a anului trecut, evolutie sustinuta atat de proiectele rezidentiale, cat si de cele nerezidentiale.

Cu 32% mai multe cladiri decat anul trecut

Nevoia de locuinte, de spatii destinate activitatilor economice, dar si numarul din ce in ce mai mare al dezvoltatorilor imobiliari au facut sa creasca spectaculos cifra imobilelor construite in acest. Astfel, potrivit datelor INS, in 2007, romanii au construit mai mult decat anul trecut, iar lucrarile de constructii au crescut cu aproximativ 32% in primele cinci luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In ceea ce priveste numarul de cladiri, pe primul loc in clasamentul constructiilor se afla cladirile rezidentiale, cu o crestere de 34,8%.
In acelasi clasament, la mica distanta de acestea se afla constructia de cladiri nerezidentiale, cu o crestere de 34,6%. Si numarul constructiilor ingineresti a crescut anul acesta. Ele sunt cu aproximativ 30% mai multe decat anul trecut.
Datele INS mai arata ca o buna parte dintre romani au investit anul acesta in lucrari de reparatii, reamenajari si modernizari ale cladirilor. Astfel, lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu aproximativ 31%, iar cele de reparatii capitale cu putin peste 30%.