Este evident faptul ca vara consumul de bere creste exponential, iar caldurile de afara, pofta de distractie si evenimente precum Campionatul Mondial de Fotbal, conduc la un apetit deosebit pentru bautura din apa, malt si hamei. Interesant este insa faptul ca potrivit unor studii, romanii beau in acest an mai multa bere decat apa plata. In acest sens, Patronatul Independent de bere a anuntat pe un post de televiziune ca estimeaza un consum de peste 70 de litri de bere pe cap de locuitor fata de doar 45 de litri de apa pe toata durata acestui an, cat arata cifrele Societatii Nationale a Apelor Minerale.
Daca se compara cu datele statistice ale anului trecut, se poate constata ca in 2005 romanii au baut vreo 15 milioane de hectolitri, in timp ce pentru acest an se asteapta ca acest consum sa creasca cu peste 10%, adica la aproape 17 milioane de hectolitri. Daca aceasta crestere se va mentine si in anii urmatori, in 2009 s-ar putea ajunge la un consum de circa 19 milioane de hectolitri, un nivel apropiat de cel al tarilor europene. Berarii estimeaza ca prin 2010 un roman ar putea sa bea anual vreo 80 de litri de bere, adica cu vreo 16 litri mai mult ca anul acesta.
Mai trebuie spus ca foarte importanta pentru cresterea consumului este perioada de vara. Aceasta pentru ca berea este un produs preponderent sezonier, iar maximul de consum se inregistreaza in lunile de vara, iunie, iulie si august, care inregistreaza vanzari de circa 40% din totalul vanzarilor pe un an intreg.
Tinerii prefera berea la halba
Potrivit unor date statistice, tinerii sunt cei mai atrasi de berea la halba. Spre exemplu, anul trecut s-au consumat aproximativ un milion de hectolitri de bere numai la halba, ceea ce reprezinta mai mult de 6% din consumul total. Cu toate acestea insa, cei mai multi romani prefera berea la sticle PET. Asta pentru ca, astfel ambalata, berea poate fi cumparata mai ieftin si in cantitate mai mare.