Cand se afla pe alte meleaguri, turistii romani isi folosesc cardul de trei ori mai des la comercianti decat la bancomate, adica invers decat procedeaza in tara. Pentru ca in Romania doar 7,9% din tranzactii sunt la comercianti, adica 6,2% din valoarea totala a operatiunilor, se arata intr-un comunicat Visa.
De altfel, romanii care au calatorit in strainatate in perioada iunie 2004-iunie 2005 au efectuat tranzactii cu carduri Visa in valoare totala de peste 108 milioane de dolari. Potrivit Visa, valoarea este cu 43% peste nivelul din intervalul similar in anul anterior.
Din totalul de 600.000 de utilizari, 67% au reprezentat plati efectuate la comercianti, restul fiind retrageri de numerar de la bancomate.
Cheltuielile inregistrate la comercianti, respectiv hoteluri, restaurante si alte bunuri si servicii, au totalizat in perioada mentionata 73 de milioane de dolari, Visa raportand 445.000 de tranzactii de acest tip. Suma medie cheltuita intr-o operatiune a fost de 164 de dolari. Cele mai mari cheltuieli au fost consemnate la cazare, turistii romani alocand pentru acest segment aproape 20 de milioane de dolari, adica 24% din valoarea totala a operatiunilor cu carduri Visa. Pe locurile urmatoare s-au aflat platile in magazine de haine- 5 milioane de dolari, la statiile service - 5 milioane de dolari si la companiile aeriene - 4,3 milioane de dolari. Cele mai mari sume cheltuite au fost in Germania (14,1 milioane de dolari), Franta (12,3 milioane de dolari), SUA (11,9 milioane de dolari), Italia (10,7 milioane de dolari) si Austria (9,5 milioane de dolari).
Si volumul tranzactiilor prin cardurile MasterCard a urcat cu aproape 80% in primul semestru, ajungand la 330 de milioane de dolari. De altfel, Romania se situeaza pe primul loc intre tarile europene in privinta ritmului de crestere.