Exod de turisti in statiunile de pe litoralul Marii Negre in acest sfarsit de saptamana! Plajele au fost aproape pline de turisti romani si straini care au profitat de zilele calduroase facand baie si bronzandu-se. Statiunea preferata ramane Mamaia.

Din date oficiale, Mamaia a fost ocupata in proportie de 75% in week-endul care tocmai a trecut. Cu toate acestea, la prima vedere, cea mai veche statiune de pe litoralul romanesc parea a fi ieri plina ochi. Nici celelalte statiuni nu au dus lipsa de oaspeti. Vama Veche si Costinesti au fost preferatele tinerilor, dar turistii au facut cozi si la intrarea in Neptun, Olimp sau Jupiter. Dupa cum se vede, toata lumea a incercat sa se bucure de preturile inca mici, si asta pentru ca, incepand cu 1 iulie, atat cazarea, cat si masa vor fi mai scumpe. Hotelierii spun ca pentru o noapte de cazare va trebui sa scoatem din buzunar cu 10-20% mai mult. Chiar si in aceste conditii, patronii de hoteluri spun ca incepand de luna viitoare numarul turistilor va fi mai mare decat in perioada similara a anului trecut, mai ales in Neptun si Mamaia. De altfel, trebuie spus ca reprezentantii agentiilor de turism sunt de parere ca in prezent sunt mai putini turisti fata de perioada similara a anului trecut.

Tarife pentru toate gusturile

Preturile la cazarea la particulari sunt negociabile. Cazarea pentru o noapte costa intre 200.000 si 500.000 de lei, dar poate ajunge si la peste un milion in cazul unui apartament la cheie. Acum, pentru o noapte de cazare in hotelurile de doua si trei stele se plateste o suma cuprinsa intre 800.000 si 1.000.000 de lei pentru o camera dubla (tarif cu mic dejun inclus). La hotelurile de trei stele, preturile depasesc 1.800.000 de lei/noapte. Pentru 1 iulie, hotelierii au anuntat mariri de tarife pe noapte cu 10-20%, dar trebuie spus ca in functie de pretentiile fiecarui hotel acestea pot ajunge chiar mai sus. Potrivit hotelierilor, dupa 15 iulie tarifele vor creste din nou si la fel se va intampla la 1 august. De-abia dupa 15 august preturile la cazare vor incepe sa scada.

La mare, in cort

Cum se anunta vreme frumoasa si pentru perioada urmatoare, cu siguranta ca va creste si numarul celor plecati la mare cu cortul. Taxa care se plateste in acest caz este aproape simbolica. De pilda, in Vama Veche, statiune traditionala pentru mersul cu cortul la mare, se plateste o suma cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei/cort/noapte. Oficialii Agentiei Nationale pentru Turism estimeaza ca in vara 2005, la nivelul intregului Litoral, numarul turistilor va fi mai mare cu 10% fata de 2004.