Banca Mondiala lanseaza consultari publice online pentru Strategia de Parteneriat cu Romania. Strategia de parteneriat de tara, (CPS - Country Partenership Strategy) este documentul Bancii Mondiale care traseaza operatiunile financiare si non-financiare din tarile cu venit mediu care beneficiaza de sprijinul Bancii.
Prin strategia de parteneriat se identifica domeniile cheie in care sprijinul Bancii Mondiale poate avea cel mai mare impact asupra obiectivelor de dezvoltare ale tarii.
Aceste domenii se stabilesc in functie de prioritatile guvernarii, de performanta economica a tarii, precum si de experienta acumulata in derularea proiectelor finantate de Banca Mondiala. CPS se elaboreaza in parteneriat cu guvernul si prin consultare cu toate grupurile implicate in dezvoltare, cum sunt parlamentul, sindicatele, sectorul privat, societatea civila, sfera politica, autoritatile locale.
"CPS este instrumentul prin care Consiliul Director al Bancii aproba strategia de parteneriat, instrumentele financiare si serviciile de consultanta propuse de catre management pentru urmatorii patru ani. De aceea, acest document este deosebit de important atat pentru Romania cat si pentru conducerea si personalul Bancii.
Operatiunile ulterioare ale Bancii Mondiale in Romania trebuie sa se incadreze in parametrii descrisi in CPS pentru a fi luati in considerare de Consiliul Director", se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale, remis Amos News.
"Proiectul de strategie pe care il supunem dezbaterii a beneficiat de rezultatul unor consultari intense pe care Guvernul Romaniei si Banca Mondiala le-au desfasurat de la inceputul acestui an. Documentul este construit pentru a raspunde provocarilor majore legate de efectele crizei internationale si de necesitatea limitarii impactului negativ al acesteia, ancorand totodata masurile anti-criza intr-un program de reforma structurala pe termen mediu menit sa sprijine reluarea cresterii economice in mod sustenabil si sa conduca la convergenta cu nivelul de trai din UE, coeziune sociala si intrarea in zona euro", se mai arata in comunicat.
"Banca Mondiala a organizat consultari pentru finalizarea strategiei cu reprezentanti ai parlamentului, sindicatelor, sectorului privat si organizatiilor neguvernamentale.
In cadrul acestor intalniri s-au prezentat obiectivele de dezvoltare si s-au solicitat observatii si sugestii pentru proiectul de CPS. Atat sugestiile relevante obtinute in urma acestor consultari precum si cele pe care le vom obtine prin posta electronica sau conventionala vor fi sintetizate si incorporate intr-o parte distincta a proiectului de CPS care va fi supus aprobarii Consiliului Director al Bancii Mondiale in data de 9 iulie 2009", mai precizeaza Banca Mondiala.
Pentru a facilita o cat mai larga informare a publicului, precum si pentru a obtine reactii consistente si relevante de la acesta, Banca Mondiala pune la dispozitia publicului o pagina web dedicata consultarii asupra proiectului de strategie. Aceasta prezinta principiile, obiectivele si programul propus pentru Romania, precum si alte informatii legate de procesul de elaborare si adoptare a CPS. Pagina web dedicata este gazduita pe website la adresa: www.worldbank.org.ro/cps si este disponibila in limbile engleza si romana. Se pot face comentarii si observatii printr-un chestionar, pe forum, sau sub forma unor mesaje directe adresate echipei de elaborare a CPS. Mesajele pot fi scrise atat in engleza cat si in romana. Datorita calendarului procesului de revizuire si aprobare, data pana la care se pot trimite mesaje este 10 iunie 2009.