Consumul de bere a crescut cu 4,7% anul trecut, pana la 15,2 milioane de hectolitri, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Berarii Romaniei.
Astfel, in 2005, consumul de bere a fost de 14,6 milioane de hectolitri. Reprezentantii Asociatiei au raportat pentru anul trecut o crestere a vanzarilor si a consumului de bere de 7,4%. Cea mai mare crestere a consumului, respectiv 6,7%, s-a inregistrat in trimestrul trei al anului precedent.
Totusi, media consumului de bere pe cap de locuitor in Romania este inca sub media celorlalte tari europene.
Consumul de bere in Romania a ajuns la aproape 70 de litri pe cap de locuitor, iar media europeana se situeaza la 80 de litri.
Cehia se situeaza pe primul loc la consumul de bere, cu peste 160 de litri pe cap de locuitor. In ceea ce priveste preferintele romanilor pentru modalitatile de ambalare, situatia la finele lui 2005 arata ca cei mai multi s-au orientat spre berea disponibila in PET (31,4%), ceea ce inseamna o crestere de 43,5% fata de 2004.
Mai trebuie spus ca berea la sticla reprezinta 54,5% din consum, berea la cutie 7,8%, iar berea la halba 6,3% din intreaga cantitate vanduta anul trecut. (D.E.)