Din cauza gripei aviare care a afectat anul trecut tara noastra, romanii au consumat in 2006 mai putina carne de pasare, preferand in locul acesteia carnea de porc.
Astfel, ultimele date ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca numarul total de porcine sacrificate anul trecut a fost mai mare cu 5,7 milioane, ceea ce reprezinta o crestere cu aproximativ 6%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au crescut si ele cu peste 24%, in timp ce numarul pasarilor sacrificate a fost mai mic in 2006 fata de anul precedent cu 171 milioane de pasari, ceea ce reprezinta o scadere de circa 18%. Pe de alta parte, datele INS arata ca in unitatile industriale specializate s-au inre-gistrat cresteri cu peste 10% ale numarului pasarilor sacrificate. Taierile de pasari in unitatile industriale specializate inregistreaza o pondere de aproape 53% fata de totalul pasarilor sacrificate, cu mult mai mare decat in cazul celorlalte specii. Datele INS mai arata ca romanii au consumat in 2006 mai putina carne de vita decat in anul precedent. Numarul bovinelor sacrificate anul trecut a fost mai mic cu 12% comparativ cu 2005, ceea ce reprezinta o scadere de 1,1 milioane de bovine. ßi sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au inregistrat cresteri din punct de vedere al numarului de capete sacrificate cu aproape 17%.
Chiar daca in 2006 s-au sacrificat cu 1,1 milioane mai putine bovine, contrar asteptarilor, productia de lapte de vaca livrat de unitatile procesatoare a inregistrat o usoara scadere anul tercut cu 0,2%, fata de 2005, respectiv cu 1.675 de tone, de la 1.108.696 la 1.107.021 de tone.
Numarul mai mic de bovine sacrificate s-a simtit insa in cres-teri ale tuturor produsele proce-sate din lapte. Cele mai mari obtinandu-se la productia de lapte acidulat, care a crescut cu circa 26%. ßi productia de lapte de consum a avut o tendinta ascendenta inregistrand o crestere cu 20%. (Andreea ßtefan)