Vanzarile de masini noi au crescut, in 2004, cu peste 33%, pana la nivelul- record de 180.927 de unitati. De altfel, ritmul de crestere a fost cel mai ridicat dupa 1990 incoace, recordul precedent fiind inregistrat in 1998, cand piata auto a urcat cu 24,3% la peste 142.000 de masini noi. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), romanii au cheltuit in anul ce a trecut peste doua miliarde de euro.
In 2005, reprezentantii APIA estimeaza ca numarul de masini noi vandute va ajunge la 200.000. Iar asta, spun ei, pentru ca dobanzile la credite sunt in scadere. In plus, Salonul International Auto din Bucuresti (SIAB) din toamna acestui an va aduce noi modele pe piata.
“Pentru acest an, estimam o majorare de aproximativ 10% a vanzarilor pana la 200.000 de unitati, pe seama scaderii dobanzilor la creditele contractate pentru achizitia de autovehicule noi, dar si a lansarii pe piata de noi modele cu ocazia SIAB. Sunt convins ca toti producatorii auto au in vedere noutati de luat in seama pentru acest eveniment“, afirma presedintele APIA, Brent Valmar.

Si epavele vor creste vanzarile

O alta speranta de crestere a vanzarilor este data si de intrarea in vigoare a ordonantei de Guvern privind prima de casare pentru cumpararea de masini noi.
Actul normativ mentionat prevede ca toti proprietarii de autovehicule fabricate in urma cu peste 12 ani pot beneficia de o prima (bon valoric) de la buget de 30 de milioane de lei la achizitia unui autoturism nou, cu conditia sa predea masina veche unui centru de reciclare.
“In prima faza, in jur de 15.000 de proprietari de epave vor beneficia de astfel de prime. Si vor fi primi acel bon valoric de 30 de milioane de lei si epavele care nu intrunesc conditiile cerute in lege, cu conditia ca acele conditii sa nu fie nici in fabricatie. Adica, daca o masina nu are catalizator pentru ca asa este din fabricatie, asta nu inseamna ca proprietarul epavei nu va primi bonul valoric“, explica Valmar.
Potrivit lui Valmar, productia autohtona de vehicule va creste cu peste 50% fata de nivelul de 122.185 de unitati atins anul trecut, iar exporturile ar putea fi de trei ori mai mari decat nivelul de 19.434 de unitati atins in 2004.
Datele APIA arata ca anul trecut au fost comercializate pe piata autohtona 145.120 de autoturisme, cu 35,9% mai multe decat in 2004, in vreme ce vanzarile de vehicule comerciale usoare au inregistrat un salt de 24,2%.
In ceea ce priveste autoturismele de import, primele doua pozitii in clasamentul vanzarilor au fost ocupate de aceiasi producatori ca si in 2003: Renault si Skoda.

Griul a prins mai bine...

In ceea ce priveste repartitia in functie de culoare, romanii prefera masinile gri (28,9%), dupa cum arata datele APIA. Pe locul doi in topul culorilor preferate este albastrul (16,2%), iar pe locul trei se afla rosul (14,1%). In vreme ce masinile albe au mai mare priza la public (13,4%), negrul a fost preferat doar in proportie de 3,5%.